ISTOVREMENO SE TRESLA SRBIJA, BOSNA I HRVATSKA! Region na udaru ZEMLJOTRESA, seizmolog otkrio šta se DEŠAVA...
Foto: epa deniz tekin

TLO NE MIRUJE

ISTOVREMENO SE TRESLA SRBIJA, BOSNA I HRVATSKA! Region na udaru ZEMLJOTRESA, seizmolog otkrio šta se DEŠAVA...

Seizmolog Josip Stipčević o zemljotresima koji su pogodili region

Objavljeno:

Jutros u šest sati i 31 minut, seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabeležili su umeren potres s epicentrom kod ostrva Čiovo, tri kilometra južno od Trogira. Istovremeno, zabeleženi su potresi i u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Seizmolog Josip Stipčević otkriva o čemu se radi.

Iako je reč o umjerenom potresu, probudio je mnoge građane Dalmacije, koji su se uznemireni javljali na društvenim mrežama. Gotovo istovremeno, u šest sati i 32 minuta, podrhtavalo je tlo na severoistoku Bosne i Hercegovine. Epicentar zemljotresa je zabeležen 15 kilometara od Sanskog Mosta i 56 kilometara od Banjaluke.

Prema podacima Evromediteranskog seizmološkog centra, magnituda tog potresa, koji se osetio i u Hrvatskoj, bila je 2.8 prema Rihteru. Kako je i u Srbiji juče zabeleženo pet potresa magnitude manje od 3.0 prema Rihteru, mnogi građani su propitivali jesu li svi ti događaji povezani.

„Što se tiče potresa koji su se dogodili u poslednjih par dana, mogu reći da su prilično uobičajeni. S vremena na vreme se dogode malo intenzivnije serije, ali to nije ništa izvan okvira nekakve očekivane seizmičnosti ovog područja. Ovi događaji na području Srbije i potres u blizini Trogira od jutros nisu niti na koji način povezani jer su to relativno mali potresi udaljeni više stotina kilometara“, rekao je za Jutarnji seizmolog dr. Josip Stipčević, docent na Geofizičkom odseku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) u Zagrebu.

Zemljotres
foto: Profimedia

„Do svih ovih potresa dolazi zbog interakcije tektonskih ploča – Jadranske mikroploče i Evroazijske ploče u širem smislu, u području Dinarida. Ta interakcija se očitava u pojavi potresa, koji su ponekad jaki i destruktivni, ali većinom slabi do umereni“, pojasnio je Stipčević.

Ujutro 17. decembra Seizmološka služba RH zabeležila je slab potres magnitude 2.3 prema Rihteru s epicentrom kod Trilja. Nadalje, 23. septembra uveče seizmografi su kod Metkovića zabeležili prilično jak potres magnitude 4.3 prema Rihteru. Takođe, 15. februara ove godine potres magnitude 4,8 pogodio je ostrvo Krk, a osetio se širem hrvatskog primorja. Ipak, najsnažniji potresi poslednjih godina zabeleženi su pandemijske 2020. godine.

Bonus video:

01:50

RAZORNI ZEMLJOTRES U KINI, IMA MRTVIH: Spasioci tragaju za zarobljenima ispod ruševina

(Espreso/ Jutarnji list/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.