"NAJKUL DIKTATOR NA SVETU" SE ŽESTOKO OBRAČUNAO SA MAFIJOM: Rešio se bandi JEZIVOM METODOM, ono što je uradio...
Najib Bukele, Foto: EPA-EFE/Rodrigo Sura

PROČISTIO ZEMLJU?

"NAJKUL DIKTATOR NA SVETU" SE ŽESTOKO OBRAČUNAO SA MAFIJOM: Rešio se bandi JEZIVOM METODOM, ono što je uradio...

Stopa ubistava je pala na 38 na 100.000 kada je bivši gradonačelnik prestonice izabran za predsednika 2019. godine

Objavljeno:

Harizmatični predsednik El Salvadora koji je bacio u zatvor 75.000 kriminalaca slavi pad stope ubistava tvrdeći da je pročistio zemlju i načinio je "najsigurnijom u Latinskoj Americi".

Najib Bukele, koji nosi nadimak "najkul diktator na svetu", zatvorio je više od 75.000 članova bandi u jedan od najvećih zatvorskih sistema na kontinentu nakon što je proglasio vanredno stanje u martu 2022. godine.

I zaista, stopa ubistava koja je dostigla vrhunac od 106 na 100.000 stanovnika pre devet godina srušila se na 2,4 prošle godine, pa je 2023. godina postala "najsigurnija godina u istoriji Salvadora". Samo je 7.000 privedenih pušteno, dok su ostali smešteni u jezivu mrežu strogo vođenih zatvora što uznemirava grupe koje se bave zaštitom ljudskih prava.

Ali Bukeleova popularnost skočila je na oko 90 procenata u zemlji koju su godinama mučili karteli, uključujući ozloglašene bande "MS-13" i "18. ulica."

- Nastavićemo da rasturamo kriminalne strukture, rekao je njegov ministar pravde Gustavo Vilatoro dok je ponosno objavljivao ove cifre dodavši:

- Teritorija pripada državi El Salvador, što znači da ovaj paralelni kriminalni svet više ne postoji.

Najib Bukele
Najib Bukelefoto: Profimedia

Stopa ubistava je pala na 38 na 100.000 kada je bivši gradonačelnik prestonice izabran za predsednika 2019. godine. Ali kriminalci su i dalje kontrolisali 80 odsto zemlje, i kada su ove dve bande izvršile 62 ubistva u jednom danu, Bukele je ubedio svoj kongres da mu dodeli vanredna ovlašćenja i hapšenja su počela.

Kongres je čak 21 put produžavao ovlašćenja za predsednika kako je stopa ubistava padala. Ovo je za posledicu imalo da El Salvador postane zemlja s najvišom stopom hapšenja na svetu, što je uznemirilo organizacije za ljudska prava koje su prijavile 190 smrtnih slučajeva i preko 5.000 slučajeva zlostavljanja i policijske brutalnosti.

"Neka hapšenja su bila zasnovana samo na tome što su osobe imale tetovaže ili prethodne krivične prijave ili su živele u području koje je kontrolisala banda", napisao je Amnesty International u svom izveštaju o El Salvadoru od prošle godine.

"Hiljade ljudi je nepravedno optuženo, a suđenja, koja su bila ekspresna, ponekad su bila organizovana za stotine optuženih odjednom."

Mnogi su smešteni u kompleks za pritvor terorista CECOT koji je otvoren u januaru prošle godine i koji su kritičari uporedili s koncentracionim logorom. Više od 100 zatvorenika deli jednu ćeliju, od kojih svaka ima samo dva toaleta. Svi imaju malo manje od jednog kvadratnog metra za život i spavanje. Nemaju dušeke, nema otvorenih prostora i redovno ih tuku, zlostavljaju i eksploatišu.

Zatvor zapošljava preko 800 čuvara, a fotografije, koje vlada rado objavljuje, prikazuju zatvorenike s vezanim rukama iza leđa, prisiljene da stoje ili sede s glavom na leđima zatvorenika ispred njih.

Sav kontakt s vanjskim svetom je prekinut. Blokatori prekidaju sve signale telefona. Zatvorenici napuštaju svoje ćelije samo zbog saslušanja koja se obavljaju video pozivom.

Najib Bukele
Najib Bukelefoto: Profimedia

Bande haraju zemljom

Problem s bandama i kartelima u zemlji datira još od građanskog rata 1980-ih godina.

Kada su izbeglice bežale iz Latinske Amerike u SAD, bande "MS-13" i "18. ulica" su se formirale na ulicama Los Anđelesa. Kada je rat završen, vratili su se u El Salvador. Sa sobom su doneli svoje rivalstvo i nasilje.

Sada se smatra da "18. ulica" ima oko 65.000 članova širom sveta, dok "MS-13" ima između 50.000 i 70.000. Sa njihovim rastom, rasprostranjivao se i njihov uticaj.

Hiljade članova iz oba tabora su se borili i umrli za titulu najmoćnije bande u Centralnoj Americi, profitirajući od zločina poput trgovine ljudima i drogom, iznude, pranja novca, ucena i otmica.

Bonus video:

00:21

PALA OPASNA BANDA PREVARANATA U BEOGRADU: Pogledajte akciju policije! Kod uhapšenih pronađen pištolj i lažne značke (VIDEO)

(Espreso/ Blic/ Dejli mejl/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.