"HTELI STE RAT, DOBIĆETE GA": Nasilje EKSPLODIRALO, predsednik DIGAO VOJSKU, zemlja potonula u KRVOPROLIĆE...
Ekvador, Foto: Fernando Machado / AFP / Profimedia

KAKO JE DOŠLO DO OVOGA?

"HTELI STE RAT, DOBIĆETE GA": Nasilje EKSPLODIRALO, predsednik DIGAO VOJSKU, zemlja potonula u KRVOPROLIĆE...

Prema policijskim izveštajima, 2023. godine bilo je najmanje 7.592 nasilnih smrti, u poređenju sa 4.426 godinu ranije

Objavljeno:

Mali broj stanovnika Ekvadora je bio spreman na to koliko brzo bi se bezbednosna situacija u njihovoj zemlji mogla da se uruši. Ubistva i nasilje povezano sa trgovinom drogom su eksplodirali, čineći zemlju jednom od najopasnijih u Latinskoj Americi.

Pre samo nekoliko godina, Ekvador je bio kutak relativnog mira, stisnut između dva najveća svetska proizvođača kokaina, Kolumbije i Perua, koji su nedavno iskusili sopstvene nasilne unutrašnje sukobe između bezbednosnih snaga i nominalno levičarskih pobunjenika povezanih sa unosnim trgovina drogom.

Suočen sa porastom nasilja, mladi predsednik Ekvadora Danijel Noboa proglasio je vanredno stanje zbog unutrašnjeg oružanog sukoba, označivši 20 bandi koje se bave trgovinom drogom terorističkim organizacijama i ovlastivši vojsku da "neutrališe kriminalne frakcije u okviru međunarodne humanitarne zakon".

Danijel Noboa
Danijel Noboafoto: EPA-EFE/Mauricio Torres

Zločinci su poslali "poruku" predsedniku

Ova objava dolazi u trenutku kada je Ekvador uronjen u haos i krvoproliće nakon što je najozloglašeniji vođa bande i narko-bos Adolfo Masijas, poznat kao Fito, pobegao iz zatvora u nedelju. Zbog Noboinog proglašenja vanrednog stanja, kriminalci su pokrenuli talas napada unutar i izvan zatvora koji su rezultirali ubistvom policajaca i zatvorskih čuvara i invazijom na televizijsku stanicu tokom direktnog prenosa.

Najmanje sedam policajaca je kidnapovano, a video koji kruži društvenim mrežama prikazuje trojicu kidnapovanih policajaca kako sede na zemlji sa uperenim pištoljem, dok je jedan primoran da pročita izjavu upućenu predsedniku Noboi, prenosi AFP.

- Objavili ste rat, dobićete ga. Proglasili ste vanredno stanje. Policiju, civile i vojnike proglašavamo ratnim plenom - rekao je jedan.

Naime, napadi su usledili nekoliko sati nakon što je Noboa proglasio vanredno stanje nakon Fitoovog bekstva. Dok su hiljade vojnika i policajaca tragale za vođom najopasnije bande u zemlji, haos je izbio unutar i izvan zatvora u očiglednoj demonstraciji sile organizovanih kriminalnih grupa protiv novog predsednika zemlje.

Skoro 40 drugih zatvorenika, uključujući još jednog osuđenog narko-bosa, pobeglo je iz drugog zatvora u gradu Riobamba u ranim jutarnjim satima utorka.

"Nikad ranije nismo iskusili ništa slično"

Ekvadorci su prestravljeni. U prošlosti je ova zemlja bila poznata po svojim vulkanima, bogatom biodiverzitetu, pa čak i kao mirno utočište za starije američke građane koji su želeli da uživaju u umerenoj klimi i nižim troškovima života u penziji, piše Gardijan.

- Nikada ranije nismo iskusili ništa slično. Uvek smo sebe opisivali kao ostrvo mira. Ali ovako nešto se očekivalo - rekao je Fernando Karion, stručnjak za bezbednost na Latinoameričkom institutu društvenih nauka u Kitu.

- Stopa nasilne smrtnosti u Ekvadoru bila je pet na 100.000 stanovnika u 2017. Sada je 46 – što 2023. čini najnasilnijom godinom u istoriji zemlje - kaže on.

 Danijel Noboa
Danijel Noboafoto: EPA-EFE/Jonathan Miranda

Prema policijskim izveštajima, 2023. godine bilo je najmanje 7.592 nasilnih smrti, u poređenju sa 4.426 godinu ranije.

Najnovija eksplozija nasilja povezana je sa bekstvom iz zatvora ne samo Macijasa, već i drugog vođe bande, Fabrisija Kolona, koji je pobegao tokom nereda u ponedeljak uveče.

Tužioci su Kolonu, vođu bande Los Lobos, povezali sa prošlogodišnjim ubistvom predsedničkog kandidata Fernanda Viljavisensija i pretnjama smrću glavnom tužiocu Dajani Salazar.

Stanovnici beže

Nikada ranije pipci organizovanog kriminala nisu sezali tako daleko u koridore moći, kaže Karion, a sada se nekoliko bandi pobunilo protiv oštrog pristupa novog predsednika koji je obezbedio militarizaciju zatvora, duže kazne i izolaciju moćnih šefova bandi, poput onih koji su tek pobegli.

Noboa je prošle nedelje obećao da će slediti primer salvadorskog predsednika Najiba Bukelea i izgraditi dva zatvora maksimalne bezbednosti.

Najib Bukele
Najib Bukelefoto: EPA-EFE/Rodrigo Sura

Uhvaćeni između ekonomskih teškoća, iznude i veoma realnog rizika da završe kao žrtve nasilnog zločina, mnogi Ekvadorci su odlučili da pobegnu. Desetine hiljada rizikovale su sve, krećući se na sever preko opasnog Darijen Rifta između Kolumbije i Paname.

Veliki deo rastućeg nasilja u Ekvadoru je podstaknut konkurencijom između sve brojnijih lokalnih kriminalnih grupa i rivalskih meksičkih narko kartela. Ali sada se njihova "krvoločna taktika" okrenula protiv njihovog zajedničkog neprijatelja – države Ekvador.

Bonus video:

02:52

Toma Fila u Usijanju dana: Kako je izgledalo hapšenje Miloševića pre 20 godina

(Espreso/ Index.hr/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.