KO SU SAVEZNICI, A KO PROTIVNICI HUTA? Sukobi traju već 8 godina, a konce vuku dve NAJJAČE SILE na Bliskom Istoku
Huti, Foto: Osamah Yahya/ZUMA / SplashNews.com / Splash / Profimedia

REGION UZDRMAN

KO SU SAVEZNICI, A KO PROTIVNICI HUTA? Sukobi traju već 8 godina, a konce vuku dve NAJJAČE SILE na Bliskom Istoku

Republika Jemen je država u jugozapadnoj Aziji, s obalama na Crvenom moru, Adenskom zalivu i Arapskom moru

Objavljeno: 12:05h

Posle napada na Jemen, predvođenim Sjedinjenim Američkim Državama uz pomoć Australije, Bahreina, Kanade, Holandije i Velike Britanije, Huti su poručili da je izbila "velika bitka u Crvenom moru" i da će bitka "biti veća nego što su Britanci i Amerikanci očekivali".

Republika Jemen je država u jugozapadnoj Aziji, s obalama na Crvenom moru, Adenskom zalivu i Arapskom moru. To je država s oko 30 miliona ljudi, piše Institut za bliskoistočnu politiku iz Vašingtona, piše N1.

Ko je osudio napad?

Iransko ministarstvo spoljnih poslova poručilo je da su noćašnji napad pokušaj da se “proširi puna podrška SAD-a i UK-a u poslednjih 100 dana za ratne zločine cionističkog režima protiv palestinskog naroda i opkoljenih građana Gaze”. Iran je takođe jutrošnji napad nazvao “jasnim kršenjem” suvereniteta i međunarodnog prava. O napadu se oglasio i Irak koji je optužio Zapad za širenje sukoba i povećanje napetosti.

Libanska militantna grupa Hezbolah poručila je da američka agresija još jednom potvrđuje “da je SAD puni partner u tragedijama i masakrima koje je počinio cionistički neprijatelj u Gazi i regionu”.

Palestinski islamski džihad poslao je sličnu poruku, navodeći da ova “agresija potvrđuje da američka administracija vodi genocidni rat protiv palestinskog naroda u Gazi”.

Rusija je zatražila saziv Saveta bezbednosti UN-a u petak zbog vazdušnih napada na teritoriju Jemena, objavila je stalna misija Rusije pri UN-u na svom Telegram kanalu.

Huti
foto: Osamah Yahya/ZUMA / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Ko su saveznici i neprijatelji?

Iran podržava Hute u dugoročnom neprijateljstvu sa Saudijskom Arabijom. U jednoj od analiza koju je objavio Savet za međunarodne odnose navodi se da se u Jemenu odvija jedna od najgorih svetskih humantiranih kriza zbog osmogodišnjeg sukoba koji se tamo vode između međunarodno priznate vlade, koju podržava vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, i Huti pobunjenika koje podržava Iran.

Glavnim protivnicima Hutija smatraju se Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati koje nazivaju „slugama SAD-a i Izraela“.

S druge strane, 2015. Saudijska Arabija je sastavila koaliciju arapskih država sa sunitskom većinom: Bahrein, Egipat, Jordan, Kuvajt, Maroko, Katar, Sudan i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE). Do 2018. koalicija se proširila uključivanjem snaga iz Eritreje i Pakistana.

Oni su ranije izvodili vazdušne napade na jemenske pobunjenike.

Huti
foto: Osamah Yahya/ZUMA / SplashNews.com / Splash / Profimedia

SAD je podržao koaliciju predvođenu Saudijskom Arabijom, kao i Francuska, Nemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo. Skaj njuz navodi da su u ovoj koalicije podrške i Danska i Južna Koreja.

Koalicija je objavila zajedničku izjavu u kojoj navode da su ovi napadi bili odgovor na “ilegalne, opasne i destabilizujuće Hute koji napadaju plovila”.

Neki američki saveznici na Bliskom istoku, uključujući zalivske zemlje Katar i Oman, izrazili su zabrinutost da bi najnoviji napadi protiv Hutija mogli da izmaknu kontroli i uvuku region u širi rat s drugim iranskim saveznicima, poput Hezbolaha i milicija u Siriji i Iraku koje imaju iransku podršku, piše Njujork tajms.

Kako piše Atlantski savet, napadi koji su se dogodili u petak izazvaće regionalne odjeke i pojačati rizik od regionalne eskalacije, a teško da će zaustaviti agresiju Huta u Crvenom moru.

Sve najnovije informacije o sukobu u Crvenom moru, pratite u našem blogu.

Bonus video:

02:18

AMERIKANCI I BRITANCI KRENULI U NAPAD! Vazdušni udari po položajima Huta u Jemenu

(Espreso/ N1/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.