ORBAN NE DOZVOLJAVA DA MU SE POMUTE PLANOVI: Odlučno ZAGRMEO na EU kao NIKAD DO SAD, sve im SASUO U LICE
Viktor Orban, Foto: Profimedia

jasan stav

ORBAN NE DOZVOLJAVA DA MU SE POMUTE PLANOVI: Odlučno ZAGRMEO na EU kao NIKAD DO SAD, sve im SASUO U LICE

Viktor Orban se protivi namerama da se 50 milijardi evra iz budžeta EU kanališe u pomoć Ukrajini

Objavljeno:

Pomoć Ukrajini u borbi protiv ruskog napada ne bi trebalo da šteti budžetu Evropske unije, rekao je danas premijer Mađarske Viktor Orban.

Mađarska se protivi namerama da se 50 milijardi evra iz budžeta EU kanališe u pomoć Kijevu i obezbeđivanju novca za ostale zadatke, poput borbe protiv ilegalnih migracija, preneo je Rojters. Lideri EU će se susresti 1. februara na samitu kako bi razgovarali o ovom pitanju.

Ukoliko želimo da pomognemo Ukrajini, što mislim da treba, moramo to da uradimo na način koji ne šteti budžet EU. Ali da se unapred odreknemo četvorogodišnjeg budžeta EU vrednog 50 milijardi evra je kršenje suvereniteta EU i nacionalnih interesa. Ne znamo ni šta će se dešavati u narednom kvartalu godine“, rekao je Viktor Orban.

Viktor Orban
Viktor Orbanfoto: EPA-EFE/MAX BRUCKER

Orban je rekao da finansijska pomoć Ukrajini treba da bude odvojena od budžeta EU.

On je dodao da je mađarski predlog za stvaranje takvih menahizama baziran na raspoređivanju pomoći na osnovu bruto nacinalnog dohotka.

Ukoliko Brisel ovo prihvati, onda će biti pomoći za Ukrajinu, mimo budžeta. Ukoliko ne, biće mi žao da zaustavim ovaj proces“, poručio je Orban.

Bonus video:

00:51

OVO JE RAZLOG MAĐARSKE BLOKADE VOJNE POMOĆI UKRAJINI! Stručnjaci otkrili: Orban ima svoj glavni interes KOJI SE NEĆE PROMENITI

(Espreso/ Agencije/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.