"META" OSTAJE BEZ VAŽNE OSOBE, ZBOG NJE SE OGLASIO I SAM ZAKERBERG LIČNO: Evo ko je ona i zašto je toliko BITNA...
Šeril Sandberg, Foto: EPA/ALBIN LOHR-JONES/POOL

promene, promene

"META" OSTAJE BEZ VAŽNE OSOBE, ZBOG NJE SE OGLASIO I SAM ZAKERBERG LIČNO: Evo ko je ona i zašto je toliko BITNA...

Odlazak Sandbergove dolazi nakon što je provela više od 14 godina kao glavni operativni direktor kompanije, pored 12 godina u njenom odboru

Objavljeno:

Bivša dugogodišnja operativna direktorka kompanije Meta Šeril Sandberg neće ostati u upravnom odboru kompanije nakon što joj mandat istekne u maju, rekla je ona u objavi na Fejsbuku u sredu.

„Sa srcem ispunjenim zahvalnošću i umom punim sećanja, dao sam do znanja Meta odboru da se neću kandidovati za reizbor ovog maja“, rekla je Sandberg u objavi.

Odlazak Sandbergove dolazi nakon što je provela više od 14 godina kao glavni operativni direktor kompanije, pored 12 godina u njenom odboru.

Sandbergova je u jesen 2022. godine napustila svoju funkciju glavnog direktora, što je označilo kraj izvanrednog mandata tokom kojeg je pomogla u razvoju jedne od najuticajnijih kompanija na svetu, a takođe je doživela značajne kritike.

Šeril Sandberg je u svojoj objavi rekla da će napustiti odbor matične kompanije "Fejsbuk" da bi se više fokusirala na filantropski rad, ali je dodala da će nastaviti da služi kao savetnik Mete.

Ona je dodala da je trenutni liderski tim "Mete" pod izvršnim direktorom Markom Zakerbergom „bez sumnje dokazao da je posao "Mete" jak i dobro pozicioniran za budućnosti, tako da se čini da je ovo pravi trenutak da se odmaknemo“.

„Hvala Šeril na izuzetnom doprinosu koji ste dali našoj kompaniji i zajednici tokom godina“, rekao je Mark Zakerberg u komentaru na njen post. „Vaša posvećenost i vođstvo su bili ključni u pokretanju našeg uspeha i zahvalan sam na vašoj nepokolebljivoj posvećenosti meni i Meti tokom godina.”

 Mark Zakerberg
Mark Zakerbergfoto: Profimedia

Sandbergov rad preko njene filantropske organizacije, "Lean In", fokusiran je na pomoć ženama da ostvare svoje ciljeve na radnom mestu i korporativnoj kulturi, a njena knjiga istog naslova pomogla joj je da postane slavna kada je objavljena 2013.

"Meta" nije odmah odgovorio na zahtev za komentar o Sandbergovoj odluci da napusti odbor.

Nasleđe Šeril Sandberg u "Meti"

Sandbergova je već bila istaknuta ličnost u tehnološkoj industriji kada se pridružila kompaniji, koja se tada zvala "Fejsbuk", 2008. godine, pošto je bila "Guglov" potpredsednik za globalnu onlajn prodaju i operacije. Pre "Gugla", bila je na visokim pozicijama u Svetskoj banci i Ministarstvu finansija za vreme predsednika Bila Klintona.

U svojim ranim godinama na "Fejsbuku" često su je nazivali „nadzorom odraslih“ za kompaniju koju je vodio veoma mlad osnivač.

U partnerstvu sa Zakerbergom, Sandbergova je pomogla da se prihod "Fejsbuka" poveća sa otprilike 150 miliona dolara u 2007. na više od 3,7 milijardi dolara u 2011, godinu dana pre nego što je izašao na berzu. Takođe je stekla novi značaj kao jedna od najuticajnijih žena u tehnologiji.

U 2022. godini, godine kada je Sandberg otišla sa funkcije glavnog direktora, "Meta" je ostvarila ukupan godišnji prihod od 116,6 milijardi dolara. A cena akcija kompanije je porasla za više od 860% od IPO-a 2012.

„Šeril je dizajnirala naš oglasni biznis, angažovala sjajne ljude, izgradila našu kulturu upravljanja i naučila me kako da vodim kompaniju“, rekao je Mark Zakerberg u objavi na Fejsbuku iz juna 2022. kada je Sandberg objavila da će napustiti funkciju glavnog direktora.

Šeril Sandberg
Šeril Sandbergfoto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Ali Šeril je takođe bio među najboljima u kompaniji jer se kompanija suočavala sa sve većim nadzorom u vezi sa nizom pitanja - od optužbi za podrivanje demokratije i podržavanja genocida do nanošenja štete tinejdžerima.

Takođe je pomogla u nadgledanju masovnog rebrendiranja 2021. sa "Fejsbuka" na "Metu" koji je odražavao ambicije kompanije da se preorijentiše oko izgradnje impresivnog digitalnog sveta zvanog „metaverzum“. "Metina" ambiciozna potrošnja na taj projekat izazvala je zabrinutost akcionara i bila je praćena velikim rezovima u kompaniji prošle godine.

Bonus video:

05:27

MOGUĆA OSTAVKA VLADE I VANDREDNI IZBORI! Politički analitičar otkrio: Evo koje PROMENE možemo očekivati ako se to desi

(Espreso/ Blic/ CNN/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.