HUTI GARANTUJU BEZBEDNOST SAMO DVEMA DRŽAVAMA: Udarili jako po NEPRIJATELJU, evo ŠTA su sve spremni da ZAKUVAJU
Huti, Foto: Osamah Yahya/ZUMA / SplashNews.com / Splash / Profimedia

crveno more

HUTI GARANTUJU BEZBEDNOST SAMO DVEMA DRŽAVAMA: Udarili jako po NEPRIJATELJU, evo ŠTA su sve spremni da ZAKUVAJU

Huti smatraju da mogu da obezbede slobodan prolaz određenim silama u Crvenom moru

Objavljeno:

Jemenski pobunjenici Huti, koji napadima nastoje da ugroze pomorski saobraćaj u Crvenom moru, garantuju "bezbedan prolaz" kineskim i ruskim brodovima na toj strateškoj ruti, rekao je danas jedan od predstavnika pobunjenika ruskom dnevniku Izvestija.

"Ludilo i idiotizam Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Velike Britanije radili su protiv njih: od sada nijedan njihov brod neće moći da pređe jedan od glavnih trgovinskih puteva u svetu. Gubici za zemlje agresora su veći nego gubici za Jemen", rekao je član političkog rukovodstva pobunjenika Mohamed al-Buhaiti.

"Za druge zemlje, uključujući Kinu i Rusiju, njihov pomorski transport u regionu nije ugrožen. Štaviše, spremni smo čak da obezbedimo bezbedan prolaz njihovih brodova u Crvenom moru", dodao je.

1 / 3 Foto: Osamah Yahya/ZUMA / SplashNews.com / Splash / Profimedia

On je međutim rekao da izraelski brodovi i brodovi koji imaju i najmanju vezu sa Izraelom neće imati šansu da pređu Crveno more.

"Naš cilj je da povećamo gubitke za jevrejsku državu i da zaustavimo pokolj u Gazi", rekao je Al-Buhaiti.

Od sredine novembra, Huti su izveli tridesetak napada u Crvenom moru i Adenskom zalivu, tvrdeći da su gađali brodove koji idu ka Izraelu, u znak solidarnosti sa Palestincima u Pojasu Gaze.

Američka vojska, ponekad uz podršku britanskog vazduhoplovstva, bombardovala je lokacije Huti pobunjenika u Jemenu u nastojanju da oslabi vojne sposobnosti tog pokreta koji ima podršku Irana.

Bonus video:

02:10

HUTI ZADAJU OZBILJNE UDARCE?! General: Vazdušni napadi Amerike i saveznika ne daju očekivane rezultate, MOGU DA UZVRATE!

(Espreso/ Agencije/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.