ALEKSANDRA MUČILA DECU U VRTIĆU, RADILA IM JEZIVE STVARI: Majka rešila da je SNIMI, ono što je ČULA ju je ZALEDILO
Deca u vrtiću, Foto: Profimedia

vaspitačica fizički i psihički zlostavljala decu

ALEKSANDRA MUČILA DECU U VRTIĆU, RADILA IM JEZIVE STVARI: Majka rešila da je SNIMI, ono što je ČULA ju je ZALEDILO

Aleksandra je navodno deci vezivala ruke, a jednom detetu je lepila i traku preko usta

Objavljeno:

Policija sprovodi istragu protiv Aleksandre A. (30), mlade vaspitačice jednog vrtića u Ivanovu, koja se tereti da je fizički i psihički zlostavljala decu.

Aleksandra je navodno deci vezivala ruke, a jednom detetu je lepila i traku preko usta.

Majke troje malilšana koji pohađaju taj vrtić svedoče da su njihova deca počela da strahuju od odlaska u vrtić otkako je Aleksandra počela da radi.

Kažu da je u vrtić stigla u novembru prošle godine i da je u pitanju devojka koja je i ranije radila u vrtićima. Međutim, navodno je nasilna prema deci, zbog čega su mališani počeli da lažu roditelje da ih ne bi vodili u vrtić.

Jedna od majki kaže da se njen sin pretvarao da mu nije dobro samo da bi ostao kod kuće.

"Deca se boje, samo kad se pomene njeno ime postanu histerični. Mog sina je udarila njegovim pantalonicama jer nije hteo da se obuče. Plakao je kad mi je pričao kako ga je tukla naređujući mu da se obuče", priča jedna majka.

U vrtiću su roditeljima govorili da su previše emotivni i da preteruju. Međutim, mama Darija kaže da bi njena ćerka počela da plače čim vidi vaspitačicu Aleksandru, koja je Dariji jednom čak i rekla "da ne zna šta da radi sa njenim detetom", te da mora da povisi ton na nju svako malo.

"Druga deca su počela da pričaju roditeljima da Aleksandra tuče moje dete. I moje dete je počelo da se žali da ga je udarala u stomak i ruku. Vaspitačica mi je rekla da sva deca lažu, te da sam ja agresivna", priča Darija.

Nakon toga je donela odluku da na dete stavi uređaj za snimanje tona. Kako prenose ruski mediji, koji su čuli snimak, čuje se kako jedna devojčica plače na sav glas dok ženski glas koji govori sledeće: "Ako ste zaboravili, imamo ploče za plastelin, svima ću vam vezati ruke trakom. Njene sam vezala i to samo zato što je plastelin razvlačila po stolu. Svi znate da imamo daske samo za plasteline. Svako ima po dasku i Kira je to znala... Sada, pošto su Kiri vezane ruke, neće moći da jede kašikom danas, nego će da srče supu kao prase".

Mama Darija tvrdi da je devojčici, pošto je glasno plakala, vaspitačica potom zalepila traku preko usta.

"To je videla vaspitačica iz druge grupe, ali nije reagovala", tvrdi Darija.

Vrtić, Obdanište, deca
foto: Petar Aleksić

Snimak je predat policiji, i u toku je istraga. Roditelji devojčice koja je vezivana nisu želeli da govore za medije, čak ni anonimno.

Marina, čija ćerkica Tanja je išla u vrtić, odlučila je da je ispiše.

"Ćerka mi je rekla: 'Mama, mama, ovako me je tukla', a onda mi je gestikulirala udarce po glavi i guzi. Dete je počelo da se plaši, rekla mi je da im je Aleksandra pokazivala stravične slike čudovišta u telefonu. Branila je deci da šetaju po sobi...", tvrdi Marina.

Roditelji tvrde i da je direktorka vrtića molila da se sa ovim ne izlazi u javnost, te da će premestiti vaspitačicu iz grupe istovremeno negodujući "što gubi odličnost nastavnika muzičog". Majke su potom podnele žalbu zaštitniku građana.

Svetlana Protasevič, regionalni ombudsman za prava deteta rekla je da je žalba upućenja žalbu istražnom odeljenju, regionalnom Ministarstvu unutrašnjih poslova i Odeljenju za obrazovanje.

"Ako istražni organi u njenim postupcima vide mučenje dece, ona neće moći da nastavi sa radom", navela je Protašević.

Odeljenje za obrazovanje grada Ivanova izvestilo je da je zbog nedostatka osoblja Aleksandra A. radila sama u grupi 2 meseca.

Kako se ističe, ona je 25. decembra, skoro odmah nakon incidenta sa trakom preko usta, svojevoljno napisala ostavku, a sada joj je otkazan ugovor o radu.

Mediji pišu da je kabinet gradonačelnika 27. decembra primio anonimnu žalbu roditelja. Zvaničnici su 29. decembra započeli sveobuhvatnu internu istragu koja će trajati mesec dana.

Kako se navodi, počelo se i sa ispitivanjem roditelja, a očekuje se da uskoro izdaju i zvanično saopštenje.

Aleksandra A. se nije oglasila na pozive medija.

Bonus video:

03:53

ODBILI DA UPIŠU DECU U VRTIĆ JER IMAJU DIJABETES?! Zbog dva slučaja, hitno reagovala poverenica za ravnopravnost, OVO JE EPILOG

(Espreso/ Telegraf/ I.N./ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.