VELIKA PRETNJA OD ORKANSKE OLUJE: Samo dva dana ranije napravila je haos u ovom delu sveta
Oluja, Foto: Printscreen/Twitter/@bl_portal

vremenska nepogoda

VELIKA PRETNJA OD ORKANSKE OLUJE: Samo dva dana ranije napravila je haos u ovom delu sveta

Samo dva dana nakon što se snažna orkanska oluja obrušila na Irsku i Britanska ostrva

Objavljeno:

Samo dva dana nakon što se snažna orkanska oluja obrušila na Irsku i Britanska ostrva, nova oluja zahvata severozapadnu Evropu i kreće se direktno prema već pogođenim predelima. Orkanska oluja posledica je snažnog ciklona, koji je prethodnih dana zavejao Ameriku. Međutim, transformisao se prelaskom preko toplijih voda severnog Atlantika, tako da u sebi sadrži velike kioličine kiše.

Ovaj ciklon doneće severozapadnoj Evropi novu orkansku oluju sa vetrovima nalik onim u uraganima, pri čemu se očekuju udari i do 140 km/h na otvorenom delu Atlantika, uz talase visine i do 20 metara. Olujni vetrovi već danas će pogoditi Irsku, Škotsku i Veles sa udarima od 100 km/h, a jaki vetrovi obušući se i na Englesku.

Olujni vetrovi od 90 km/h očekuju se i u Dablinu, u kome je pre dva dana otkazano na stotine letova zbog prethodne orkanske oluje.

Orkanska oluja doneće Irskoj i Britanskim ostrvima pored olujnih vetrova i veoma obilnu kišu, ali i visoke plimne talase, koji će plaviti priobalna područja.

Postoji opasnost da nova orkanska oluja kao i prethodna izazove velike probleme, naročito u saobraćaju i da poremeti sve vidove saobraćaja, ali i da otkaže veliki broj letova.

S obzirom na to da se očekuju snažna jugozapadna strujanja, očekuje se i vrlo toplo, uz temperature od 10 do 15°C.

Stabilizacija vremena očekuje se sutra, uz sunčano i nešto hladnije vreme zbog severnog strujanja.

Nakon severozapadne Evrope, ciklon sa severa Atlantika nastaviće u sredu put prema istoku i premeštaće se svojim centrom preko juga Skandinavije. Očekuje se da tada donese olujno vreme jugu Norveške i Švedske i većm delu centralne Evrope, dok će orkanska oluja najviše pogoditi Dansku, uz udare vetrova preko 100 km/h i uz opasnost od poplava.

U sklopu ovog ciklona premešta se i frontalna zona, tako da ciklon u četvrtak neće direktno pogoditi Srbiju, ali će svojim obodnim delom doneti kišu, ali i topliju vazdušnu masu sa zapada, uz temperature i iznad 10°C, jer će u početku duvati jugozapadni vetar. Osim prolaznih padavina, ne očekuju se veći problemi, a kako ciklon bude nastavio put dalje ka istoku, jugozapadni vetar u Srbiji biće u skretanju na jak severozapadni i najjači će biti u Vojvodini i na istoku Srbije.

Nakon današnje orkanske oluje i sutrašnje stabilizacije, severozapadnu Evropu u četvrtak će zahvatiti novi ciklon i olujni sistem sa severa Atlantika, a na najjačem udaru olujnih vetrova od 80 do 100 km/h naći će se Irska i Škotska.

Snažne zimske oluje i više su nego česta pojava na severozapadu Evrope, u Irskoj i na Britanskim ostvima u zimskom delu godine, a uslovljavaju je veoma snažni i izraženi ciklni sa severa Atlantika.

Bonus video:

02:21

OLUJA DANIJEL KOJA JE POPLAVILA GRČKU, SADA CILJA NA SRBIJU? Meteorolog Todorović otkrio tačnu poziciju ciklona i njegovu METU

(Espreso/Telegraf.rs/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.