NEMAČKA EKONOMIJA U ZASTOJU? Zemlji preti KOLAPS, od pandemije korona virusa NIJE BILO OVAKO, situacija je OZBILJNA
Nemačka, Foto: Profimedia

AMBIS

NEMAČKA EKONOMIJA U ZASTOJU? Zemlji preti KOLAPS, od pandemije korona virusa NIJE BILO OVAKO, situacija je OZBILJNA

Institut Ifo saopštio je u četvrtak da je njegov indeks poslovne klime, zasnovan na istraživanju 9.000 kompanija, opao za 1,1 poen na 85,2, što je najniži nivo od maja 2020. godine

Objavljeno:

Nemačka preduzeća neočekivano su postala pesimistična po pitanju ekonomije od početka tekuće godine, jer su sve veći prekidi u lancu snabdevanja i smanjenje državne potrošnje prete da održe najveću evropsku ekonomiju u zastoju.

Institut Ifo saopštio je u četvrtak da je njegov indeks poslovne klime, zasnovan na istraživanju 9.000 kompanija, opao za 1,1 poen na 85,2, što je najniži nivo od maja 2020. godine. Ekonomisti koje je anketirao Reuters predvideli su da će nivo poslovnog poverenja porasti na 86,7.

- Kompanije su svoju trenutnu situaciju ocenile gorom. Njihova očekivanja za naredne mesece takođe su ponovo bila pesimističnija. Nemačka ekonomija je zagravljena u recesiji - izjavio je predsednik instituta Ifo Klemens Fist (Clemens Fuest).

PODACI ZA PROŠLU GODINU

Podaci za kraj 2023. godine pokazuju da se nemačka ekonomija smanjila za 0,3 procenta tokom godine usled visoke inflacije, rasta kamatnih stopa i globalnog usporavanja. Analitičari ocenjuju da bi sa popuštanjem inflatornog pritiska i rastom realnih plata, tokom godine trebalo da se povuku ključni negativni faktori i trebalo bi da dođe do oporavka prvenstvo vođenog potrošnjom, prenosi AFP.

Nakon godine u kojoj je Nemačka bila na začelju među najvećim naprednim ekonomijama sveta, u 2024. godini se očekuje da će tradicionalna industrijska proizvodnja ostvariti rast od oko pola procenta. Moral u proizvodnji poboljšan je na početku godine, iako je opšte raspoloženje ostalo pesimistično, saopštio je Ifo.

Bonus video:

01:30

NARODNA BANKA OBJAVILA CILJ DO 2026. GODINE! Bušatlija analizira: Iznenađen sam, naša ekonomija ne može da PODNESE tu inflaciju

(Espreso/ Biznis/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.