DOŠAO RED I NA ORBANA DA SE PREZNOJI, MAĐARU SE SPREMA PAKAO? Zbog ovoga će se PUŠITI OD BESA, a nije NAIVNO UOPŠTE
Viktor Orban, Foto: EPA-EFE/MAX BRUCKER

DRAMA U EVROPSKOJ UNIJI

DOŠAO RED I NA ORBANA DA SE PREZNOJI, MAĐARU SE SPREMA PAKAO? Zbog ovoga će se PUŠITI OD BESA, a nije NAIVNO UOPŠTE

Pet evropskih zvaničnika i diplomata reklo je da su ostale zemlje u bloku spremne da preduzmu drastičan korak protiv Budimpešte, što bi bio istorijski potez za lidere, koji se oslanjaju na koheziju i jednoglasnost

Objavljeno: 10:39h

Ima jedna mađarska izreka za situaciju kad ne ide dobro: "To je pod dupetom žabe." A stvari sigurno neće ići dobro za Mađarsku ako sledeće sedmice na sastanku evropskih lidera pokuša da spreči odobrenje ključne pomoći od 50 milijardi evra Ukrajini dok ta napadnuta zemlja ulazi u treću godinu rata sa Rusijom.

Nakon godina strpljivog pristupa mađarskom premijeru Viktoru Orbanu ovaj put evropski diplomati daju signale da "nuklearna opcija", izbacivanje Budimpešte iz procesa glasanja u EU, više nije nezamisliva ako nastavi da ugrožava sigurnost Ukrajine, zemlje kandidatkinje za članstvo u EU, piše Politico.

Kad bi EU iskoristila takozvani članak 7, najozbiljniju političku sankciju zemlji članici, koja uključuje suspendovanje njenog prava glasa o odlukama EU, Orban bi se zaista našao pod žabljom guzicom.

"Ta izreka prilično dobro opisuje poverenje između Orbana i drugih evropskih lidera", rekao je visoki zvaničnik EU za Politico, koji je govorio anonimno kako bi mogao biti potpuno otvoren.

Viktro Orban
Viktro Orbanfoto: EPA-EFE/MAX BRUCKER

Sprema se istorijski potez protiv Budimpešte?

Pet evropskih zvaničnika i diplomata reklo je da su ostale zemlje u bloku spremne da preduzmu drastičan korak protiv Budimpešte, što bi bio istorijski potez za lidere, koji se oslanjaju na koheziju i jednoglasnost.

"Ako Orban zaista ponovno blokira sporazum o budžetu i 50 milijardi evra za Ukrajinu na samitu u februaru, korišćenje članka 7 za oduzimanje prava glasa Mađarskoj moglo bi postati stvarna opcija", rekao je jedan diplomata EU za Politico.

Glasanje o pomoći Ukrajini sledeće sedmice ključno je i za Ukrajinu, ali i kao poruka Unije ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da Ukrajina ima jednoglasnu podršku zapadnih saveznika. U decembru je Orban blokirao napore EU da pošalje pomoć Ukrajini i time direktno pomogao Putinu. Orban je tada rekao da bi bio spreman deblokirati svoj veto samo ako EU deblokira vlastitu zamrznutu pomoć Mađarskoj zbog kršenja vladavine prava.

Vladimir Putin
Vladimir Putinfoto: Alexander Zemlianichenko / AFP / Profimedia

Evropski lideri takođe žele da pokažu stalnu potporu dok se Vašington bori sa dogovorom o sopstvenim finansijskim injekcijama Kijevu.

Pentagon potvrdio da Ukrajincima na bojišnici nedostaje streljiva

Pentagon je nedavno objavio da ukrajinskim vojnicima na prvoj crti ponestaje municije bez stalne podrške SAD-a. A sa potencijalnim povratkom bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, ujedno i gotovo sigurnog republikanskog kandidata za predsednika, među evropskim liderima se javlja osećaj hitnosti.

Donald Tramp
Donald Trampfoto: Profimedia

Godinama je Evropska unija pokušavala da zadržo demokratsko nazadovanje Mađarske, uskraćujući pomoć dok se zemlja udaljavala od liberalnih vrednosti bloka. Zauzvrat je Orban taktički stavljao veto na niz evropskih dokumenata kako bi izvukao više novca.

"Jasno je da su šefovi država i vlada zasićeni Orbanom", rekao je Stiven Van Hecke, profesor evropske politike na Univerzitetu u Leuvenu. "Vreme je da Orban shvati da je pretnja člankom 7 stvarna."

Orban je evropske lidere uvukao u igru, rekao je jedan evropski diplomata.

"Sada pomalo gubimo. Opet ulazimo u igru i pitamo se što on hoće. Zašto bismo se brinuli o spašavanju nečijeg obraza?" nastavio je diplomata pa dodao: "Trebali bismo biti malo snažniji."

Viktor Orban
Viktor Orbanfoto: EPA-EFE/MAX BRUCKER

Ne slažu se svi oko "nuklearne opcije"

Neke zemlje srednje i istočne Evrope boje se pozivanja na članak 7, reklo je nekoliko diplomata, jer se brinu da bi se u budućnosti mogle suočiti sa sličnim nadzorom u vezi sa pitanjima vladavine prava.

Posebno je upitan novi slovački premijer Robert Fico, pa je nejasno hoće li u konačnici biti lojalan Orbanu ili ostatku bloka.

Robert Fico
Robert Ficofoto: Profimedia

Takođe, postoji rizik od reakcije u samoj Mađarskoj. Suspenzija prava glasa Mađarske "još bi više udaljila Mađarsku od Evropske unije", rekao je Peter Kreko, direktor Instituta za politički kapital sa sedištem u Budimpešti.

U parlamentarnoj raspravi prošle nedelje mađarski evroparlamentarac Bal´ázs Hidvéghi iz Orbanove stranke ismejao je tu pomisao, rekavši: "Tako kopate grob Evorpskoj uniji. Probudite se i vratite se sa tog ludog puta."

Francuska strategija

Sve do samita lidera sledećeg četvrtka lideri EU i Evropske komisije će pokušati da urazume Orbana, umesto da ga dodatno udalje pretnjom člankom 7.

Orban je sve izolovaniji poslednjih meseci jer je italijanska premijerka Đorđa Meloni skrenula prema centrističkim stavovima o Rusiji i ukrajinskoj pomoći, čak i dok vodi najdesniju talijansku vladu od Benita Musolinija.

Đorđa Meloni
Đorđa Melonifoto: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

Što se tiče Holandije, iako je krajnja desničarska stranka Gerta Vildersa pobedila na nedavnim izborima, još uvek nije jasno hoće li se on pridružiti liderima EU za stolom kao premijer, a na nedavnim izborima u Poljskoj Orban je izgubio svog najbližeg političkog saveznika jer je nacionalističku vladu zemlje porazila proevropska opozicija.

Gert Vilders
Gert Vildersfoto: EPA-EFE/REMKO DE WAAL

Francuska, primera radi, želi obnoviti poverenje s Mađarskom. Poslednih sedmica zvaničnici francuske vlade suzdržavali su se od javnog kritikovanja Orbana i njegove ucenjivačke taktike.

Makronov pokušaj šarmiranja Orbana

U decembru je francuski predsednik Emanuel Makron pozvao Orbana u Pariz na privatnu večeru u pokušaju da šarmira moćnika iz Budimpešte. Prema nekoliko francuskih diplomata, zvaničnici su u poslednjih nekoliko sedmica diskretno posetili Budimpeštu u pokušaju poboljšanja odnosa.

"Postoji prava francuska ofanziva za rešavanje problema Orbana", rekao je bivši francuski diplomata, upućen u evropsa pitanja, dodajući: "Ipak, veliko je pitanje je li Orbanov stav načelan ili je on spreman pregovarati."

 Emanuel Makron
Emanuel Makronfoto: EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA POLAND OUT

Krajnje desničarske ambicije

EU se godinama bori sa mađarskom erozijom demokratskih vrednosti: smanjenjem slobode medija, napadima na LGBT prava i nedostatkom nezavisnog pravosudnog sustava.​

Evropa rizikuje da izgubi veću bitku sa mađarskim liderom dok on normalizira spostveno skretanje prema krajnjoj desnici, pri čemu povlači neke vođe, ali i deo svoje glavne političke ideologije, kažu diplomati i zvaničnici EU.

Veliki deo Orbanove ideologije, uključujući njegovu antiimigrantsku politiku, ušao je u mainstream politiku. Dok su zvaničnici EU pre deset godina kritikovali većinu njegove antiimigrantske retorike, sada se to odražava u "istorijskom" evropskom paktu o migracijama, čime se signalizuje napredak udesno sa strožim pravilima deportacije i postupcima za odbijene tragače azila.

Što se tiče Ukrajine, evroskeptik i proruski raspoloženi Orban govorio je od početka rata da bi Kijev i Moskva trebali da rade na mirovnim pregovorima. Uz neuspelu ukrajinsku protivofanzivu i bez znakova jasne ukrajinske pobede u skoro dve godine, raste osećaj umora unutar bloka.

Kada je osvojio četvrti premijerski mandat 2022., Orban je istakao da je Mađarska "zajednička evropska budućnost".

"Orban radi na unutrašnjoj revoluciji", rekao je drugi zvaničnik EU. Jedan od gore citiranih zvaničnika EU istakao je kako je Mađarska pojačala svoju komunikaciju na engleskom jeziku, obraćajući se konzervativnim desničarima širom bloka.

1 / 6 Foto: Profimedia

Odustali od napuštanja EU, žele je odvesti udesno iznutra

U skladu sa Orbanom, drugi zvaničnici krajnje desnice, poput Marine Le Pen iz Francuske i Vilderska iz Holandije, odustali su od govora o izlasku iz EU. Baš kao i Orban, fokusirani su na promenu bloka iznutra.

Uticaj mađarskog premijera na evropsku politiku verovatno će se ubrzati nakon izbora za Evropski parlament u junu, kada se očekuje porast popularnosti desničarskih i krajnje desničarskih grupa, što će ga dovesti bliže središtu moći. Krajnje desničarske i desničarske grupe u Evropskom parlamentu trebale bi na izborima dobiti funkcije i moć.

"Mađarska nikada nije imala alternativu, nikada nije imala opciju da napusti EU", rekla je Judit Varga, Orbanova saveznica i zastupnica za koju se pretpostavlja da će predvoditi listu njegove stranke Fidesz na izborima za EU u junu. "I bićemo članica koja će držati poslednji stub kada se cela stvar sruši", zaključila je.

Bonus video:

00:51

OVO JE RAZLOG MAĐARSKE BLOKADE VOJNE POMOĆI UKRAJINI! Stručnjaci otkrili: Orban ima svoj glavni interes KOJI SE NEĆE PROMENITI

(Espreso/ Index/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.