SASTALI SE PUTIN I LUKAŠENKO! Pazite samo šta SPREMAJU, ruski PREDSEDNIK otkrio SVE DETALJE
Foto: EFE/SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL, Profimedia

TO IM JE VAŽNO

SASTALI SE PUTIN I LUKAŠENKO! Pazite samo šta SPREMAJU, ruski PREDSEDNIK otkrio SVE DETALJE

Lukašenko je dozvolio ruskim trupama da koriste teritoriju Belorusije za slanje trupa u Ukrajinu u februaru 2022. godine

Objavljeno:

Predsednici Rusije i Belorusije Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko sastali su se danas u Sankt Peterburgu da razgovaraju o načinima daljeg jačanja njihovog saveza koji je doveo do razmeštanja ruskog nuklearnog oružja na teritoriji Belorusije.

Ruski predsednik Vladimir Putin je naglasio da su Rusija i Belorusija razvile "strateško partnerstvo" u sklopu njihovog 25-godišnjeg sporazuma o uniji. Taj pakt ne predviđa potpuno ujedinjenje dve države, ali podrazumeva bliske političke, ekonomske i vojne veze dve zemlje.

Vladimir Putin
foto: Alexander Zemlianichenko / AFP / Profimedia

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko se u prošlosti oslanjao na rusku pomoć kako bi nesmetano vršio autoritarnu vladavinu u svojoj zemlji gotovo tri decenije.

Podrška Kremlja mu je pomogla da preživi višemesečne velike proteste protiv rezultata predsedničkih izbora 2020. godine na kojima je on tvrdio da je pobedio, a zapad ih smatra za pokradene.

Lukašenko je dozvolio ruskim trupama da koriste teritoriju Belorusije za slanje trupa u Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Prošle godine Rusija je rasporedila određeni deo svog nuklearnog oružja kratkog dometa u Belorusiju i blizu granice NATO.

Aleksandar Lukašenko
foto: Profimedia

Njihovo slanje je viđeno kao deo planova zvanične Moskve da odvrati Zapad od slanja oružja Kijevu.

Lukašenko je prošlog meseca rekao da je raspoređivanje ruskog nuklearnog naoružanja završeno u oktobru, ali nije precizirao koliko se toga trenutno nalazi u Belorusiji.

Bonus video:

08:11

RUSIJA I NATO NEĆE UĆI U KONFLIKT DO MARTA! Eksperti upozorili: Već se priča o GLOBALNOM SUKOBU, očekujte NOVU VRSTU RATOVANJA

(Espreso/Beta/Prenela: N.J.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.