ODLUČILI DA GARANTUJU DOBRE PENZIONERSKE DANE: Najbolji prijatelji su već 30 godina i došli su na NEVEROVATNU IDEJU
Llano Exit Strategy, Foto: Printscreen/youtube/KENS 5: Your San Antonio News Source

OSNOVALI MALU ZAJEDNICU

ODLUČILI DA GARANTUJU DOBRE PENZIONERSKE DANE: Najbolji prijatelji su već 30 godina i došli su na NEVEROVATNU IDEJU

Penzija drugačije zvuči kada kada vi i vaši prijatelji izgradite mali grad za život.

Objavljeno:

Grupa teksaških parova odlučila je da sebi garantuje dobre penzionerske dane pre skoro 30 godina kada su se suočili sa užurbanim načinom života i gustim rasporedom.

Parovi su odlučili da osnuju mali grad za sebe kako bi bili bliže jedno drugom i okruženju.

Izvan Ostina u Teksasu, izgradili su zajednicu poznatu kao „Llano Exit Strategy", koja se sastoji od četiri male vikendice okrenute prema reci Llano.

Uz nekoliko čaša vina i večere, razgovarali su o svojim izborima, koji su se kretali od kupovine flote skupih prikolica do kupovine komada zemlje na obali Teksasa, što je takođe skupo i daleko, navodi Outside list.

Na kraju su se saglasili da žele da to bude jedno mesto.

Tri od četiri para živela su u Ostinu, tako da je njihova „strategija izlaska“ morala da bude unutar 90 minuta od grada.

Dnevni boravak mora biti prostran da bi četiri para provodili što više vremena zajedno, ali su im potrebne i spavaće sobe i kupatila i na kraju, mora biti što ekološki prihvatljiviji.

Prema Džodi Zip, koja je zajedno sa svojim mužem Fredom vodila potragu, želeli su mesto gde bi mogli da provode mnogo vremena zajedno ali i da imaju prostora da se osame kada to žele.

Llano Exit Strategy
Llano Exit Strategyfoto: Printscreen/youtube/KENS 5: Your San Antonio News Source

U međuvremenu, pokret malih jeftinih kuća je dobijao na snazi u državama kao što su Vermont, Kalifornija i Kolorado.

Minijaturne kuće, obično manje od 1.000 kvadratnih stopa, bile su popularne na mreži i kasnije podignute u stvarnom životu, podstaknute recesijom 2008. i pristupom manje je više životnom prostoru.

Bila je to srećna koincidencija kada je u martu 2011. ova grupa kupila 10 hektara zemlje na reci Ljano i konsultovala arhitektu Meta Garsiju da razgovara o potencijalnim planovima.

Garsija je ponudio mali grad malih, ekološki prihvatljivih vikendica, sugerišući da samo neke stvari moraju biti veće u Teksasu.

"Sve je samo kliknulo“, kaže Garsija. „Mislim, postoji samo toliko načina da se uredi bračni krevet, ili kupatilo, tako da smo osnovne koncepte imali za nekoliko sati. Možete brzo da se krećete sa ovakvim projektima i dobro se zabavite.”

Svaki od malih domova od 400 kvadratnih stopa, koji koštaju oko 40.000 dolara, napravljen je da bude ekološki prihvatljiv i održiv koliko god je to moguće.

Jedna od zanimljivosti je da imaju reflektujuće zidove koji blokiraju letnju teksašku pustinjsku vrućinu, kose krovove sa buradima za vodu koja mogu da drže do 5.000 galona kišnice i jedinstvene izolovane prozore, primetio je Bored Panda.

"Uvek budi iskren sa svojim prijateljima“, kaže ona. „Ako možete uspešno da upravljate idejama svih o tome šta ovo može biti, ovakav projekat može biti neverovatno iskustvo i savršen način da ostanete povezani.

Pogledajte kako izgledaju kućice u videu:

Bonus video:

01:33

SVE POTREBNE INFORMACIJE ZA PENZIONERE: Podeljeno u grupe, OVA STVAR JE PRESUDNA! Iz PIO Fonda detaljno o POVEĆANJU penzija

(Espreso / Blic/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.