SVI SU MISLILI DA JE MRTAV,A ONDA JE OSVANUO JEZIV SNIMAK IZ DŽUNGLE: Zbog ovoga će vam SRCE PUĆI NA KOMADE (VIDEO)
Oteti pilot, Foto: Printscreen/X/hariankompas

jezivo

SVI SU MISLILI DA JE MRTAV,A ONDA JE OSVANUO JEZIV SNIMAK IZ DŽUNGLE: Zbog ovoga će vam SRCE PUĆI NA KOMADE (VIDEO)

Mršav i bled, raščupane brade, uz nervozan osmeh, posle godinu dana kako je kidnapovan govori svojim najmilijima „Ja sam“

Objavljeno:

Novozelandski pilot Filip Mark Mertens, koga su pobunjenici uhvatili u šumama Zapadne Papue 7. februara 2023, poslao je svojoj supruzi Mariji i sinu Džejkobu srceparajuću poruku, piše Dejli mejl.

Mršav i bled, raščupane brade, uz nervozan osmeh govori svojim najmilijima „Ja sam“, a zatim im šalje nekoliko reči ohrabrenja.

- Dobro sam, dobro se ophode prema meni. Pokušavam da ostanem pozitivan i nadam se da ste ti i Džejkob zdravi, da ste dobro i da dobijate podršku, rekao im je.

- Volim vas oboje i mnogo mi nedostajete i nadam se da ću uskoro moći da razgovaram sa vama, dodao je.

Mehrtens je radio za indonežansku avio-kompaniju, a kidnapovan je kada je sleteo svojim jednomotornim avionom Susi Air na udaljenu pistu u planinskoj provinciji Nduga, koja se nalazi u indonežanskoj zapadnoj polovini Nove Gvineje.

U najnovijem videu kaže da je snimljen 22. decembra 2023. i da su pobunjenici Oslobodilačke vojske Zapadne Papue čekali nedeljama pre nego što su ga podelili danas.

Pilot je dalje objasnio da se sastao sa "komandantom", verovatno misleći na Egijanusa Kogoju, komandanta pobunjeničke vojske koja se bori protiv indonezijske aneksije teritorije.

Mehrtens je rekao da će takođe razgovarati sa komandantom o telefonskom pozivu njegovoj porodici. Nije bilo jasno da li je ovaj telefonski poziv ikada obavljen.

U drugom video snimku, objavljenom prošle nedelje, izgleda da se Mehrtens obraća novozelandskoj vladi i traži neke zalihe kako bi mu olakšao vreme u zatočeništvu.

– Možete li mi, molim vas, pomoći da nabavim ventolin inhalator ili dva samo da mi budu pri ruci u slučaju da dobijem astmu i ako je moguće, mogu li dobiti čitač e-knjiga kao što je kindl sa što više knjiga na engleskom, to bi bilo mnogo mi znači, rekao je.

Indonežanske snage pokušale su da oslobode Mehrtensa u aprilu prošle godine, a u tom pokušaju je poginulo šest njihovih vojnika.

Od kada je Papua bogata resursima pala pod indonežansku kontrolu 1969. godine, vodi se bitka za nezavisnost čiji je broj žrtava sve veći.

Sukob je eskalirao 2018. godine, kada su separatisti nabavili sofisticiranije oružje, pa su njihovi napadi postali češći i smrtonosniji.

Rumianus Vandikbo iz Nacionalne oslobodilačke armije Zapadne Papue, koja je naoružano krilo Pokreta za slobodnu Papua, pozvao je zemlje poput Novog Zelanda, Australije i zapadnih zemalja da započnu pregovore sa Indonezijom i separatistima.

"Mi ne tražimo novac. Mi zaista želimo naša prava na suverenitet", rekao je on u drugom, zasebnom videu.

Bonus video:

08:15

DA LI ĆE U MAKEDONIJI UVESTI SMRTNU KAZNU? Predsednica Makedonske asocijacije novinara UŽIVO: Nova otmica izazvala još veći STRAH

(Espreso / 24sedam / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.