BAJDEN VIŠE NEMA STRPLJENJA! Direktno ih JE UPOZORIO, pa SPOMENUO I PUTINA - da li je REALNO DA JE OVO URADIO?
Džozef Bajden, Foto: EPA-EFE/Ron Sachs / POOL

OGLASIO SE

BAJDEN VIŠE NEMA STRPLJENJA! Direktno ih JE UPOZORIO, pa SPOMENUO I PUTINA - da li je REALNO DA JE OVO URADIO?

Bajden je rekao da podrška tom predlogu zakona, koji je jutros usvojio Senat, gornji dom Kongresa, predstavlja "suprotstavljanje Putinu"

Objavljeno:

Predsednik SAD Džozef Bajden pozvao je večeras predstavnike Republikanske stranke u Predstavničkom domu Kongresa da hitno stave na glasanje paket pomoći za Ukrajinu, Izrael i Tajvan, vredan 95,3 milijarde dolara, upozorivši da bi odbijanje tog zakona išlo naruku predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Bajden je rekao da podrška tom predlogu zakona, koji je jutros usvojio Senat, gornji dom Kongresa, predstavlja "suprotstavljanje Putinu", prenosi Asošiejted pres.

"Istorija posmatra. Ne možemo sada da se sklonimo. To je upravo ono na šta se Putin kladi", kazao je Bajden na konferenciji za novinare u Beloj kući.

Kijev, Ukrajina, Rat u Ukrajini
foto: SERGEY BOBOK / AFP / Profimedia

Iako je paket pomoći jutros dobio ubedljivu podršku Senata, 70 prema 29, njegovo usvajanje u Predstavničkom domu je neizvesno jer mu se protive tvrdokorni republikanci, bliski bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu, kritičaru podrške Ukrajini i favoritu u trci za predsedničkog kandidata Republikanske stranke na novembarskim izborima.

Pristalice pomoći Kijevu upozoravaju da bi zapadno napuštanje Ukrajine moglo da ohrabri Putina i da ugrozi bezbednost širom sveta.

Ipak, višemesečni napori u SAD sa ciljem odobravanja paketa pomoći, u kojem Kijevu pripada 60 milijardi dolara, razotkrilo je sve veće podele u Republikanskoj stranci oko uloge SAD u inostranstvu.

Kijev, Ukrajina, Rat u Ukrajini
foto: SERGEY BOBOK / AFP / Profimedia

Bajden je večeras rekao i da su ulozi za američku bezbednost bili veliki i ranije, a da su prethodnih dana postali još veći jer je Tramp na predizbornom skupu u subotu poslao "opasnu i neameričku poruku svetu".

Trampovu izjavu da ne bi štitio one članice NATO-a koje ne izdvajaju za odbranu predviđenih dva odsto bruto domaćeg proizvoda i da bi ohrabrio Rusiju da im radi "šta god želi", Bajden je ocenio kao "glupu, nedostojnu, opasnu i antiameričku", navodeći da je "najgore što on (Tramp) to zaista misli".

"Kada Amerika da reč, to nešto znači. Kada se obavežemo, mi se toga držimo. Tramp ne vidi NATO kao savez koji štiti Ameriku i svet, već kao teret. On veruje da je NATO sistem za reketiranje. On ne razume da je NATO zasnovan na suštinskim principima slobode, bezbednosti i suvereniteta", dodao je Bajden.

Bajden je kazao i da se predsednik SAD "nikada u istoriji nije klanjao pred ruskim diktatorom".

"Naši protivnici dugo pokušavaju da stvore pukotine u alijansi. Najveća nada svih onih koji žele zlo Americi je da se NATO raspadne. Možete biti sigurni da su navijali slušajući Donalda Trampa", naveo je Bajden.

Izjava Trampa, koji često kritikuje članice NATO-a koje ne poštuju obaveze u pogledu izdvajanja sredstava za odbranu, izazvala je oštre reakcije u Evropi.

Bonus video: UKRAJINA NIJE NI MEĐU PRVIH 10 INTERESNIH SFERA U AMERICI! Barac tvrdi: Mnogo im je bitniji jevrejski narod i Tramp to zna

05:20

UKRAJINA NIJE NI MEĐU PRVIH 10 INTERESNIH SFERA U AMERICI! Barac tvrdi: Mnogo im je bitniji jevrejski narod i Tramp to zna

(Espreso/Agencije/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.