"MUSLIMANSKA MAJKA TEREZA": On je pravi HEROJ, usvojio je više od 80 BOLESNE DECE pred smrt, a pružio im je...
Mohamed Bzeek, Foto: PrintScreen/ YouTube/ TRT World

humanost!

"MUSLIMANSKA MAJKA TEREZA": On je pravi HEROJ, usvojio je više od 80 BOLESNE DECE pred smrt, a pružio im je...

Mohamed Bzeek je pravi heroj današnjice. Usvojio je više od 80 mališana tokom 30 godina

Objavljeno:

Mohamed Bzeek svoj život više od 30 godina posvećuje prihvatanju dece u hraniteljsku porodicu. I više od osamdesetoro njih je svoje utočište pronašlo baš u njegovom domu u Los Anđelesu. Iako je svojim komšijama u početku bio sumnjičav jer je malo ko znao koje su njegove namere, ubrzo je prozvan 'muslimanska Majka Tereza' zbog svojih humanih postupaka.

Naime, ovaj bivši 65-godišnji bivši libijski imigrant posvetio je svoj život prihvatanju dece koja boluju od neizlečvih bolesti i koja nemaju nikog drugog tokom svojih poslednjih nedelja života.

Pre više od 40 godina, Bzeek je stigao u SAD da studira elektronsko inženjerstvo. Oženio se svojom pokojnom suprugom i postao državljanin 1997. Udovac sada živi u Los Anđelesu gde je jedan od retkih hranitelja koji brine isključivo o neizlečivo bolesnoj deci. Njegova priča dospela je na naslovne strane 2019. godine kada je LA Tajms objavio priču o njegovom radu.

Dobio je Međunarodnu nagradu za dobročinstvo od strane Dijanet fondacije, a njegov život je upravo pretočen u dokumentarni film u režiji Ensara Altaja.

Mohamed Bzeek sa decom
Mohamed Bzeek sa decomfoto: PrintScreen/ YouTube/ TRT World

"Godine 1995. odlučili smo da usvojimo siročad ostavljenu u bolnicama ili oduzetu iz njihovih porodica od strane države zbog nasilja u porodici ili zanemarivanja", objasnio je Bzeek koji je nekada bio maratonac pre nego što je došao u Ameriku.

Jedina kuća koja prima siročad i decu, čiji su dani života zbog bolest odbrojani, u Los Anđelesu je njegova kuća. I tu je svoje utočište pronašlo 80-oro dece od 1989. godine.

"Desetoro dece je izgubilo život u mom naručju", setio se.

Sigurni i voljeni

Socijalna služba u Los Anđelesu blisko sarađuje sa Bzekom.

"Pitaju kada će deca da umru i pitaju da li mogu da ih usvojim. Oni znaju da ne oklevam da ih prihvatim. Ako ne pristanem, šalju ih u bolnice i to znači da deca neće imati porodicu ili kuću. Međutim, kada ih uzmem, osećaju barem porodičnu atmosferu. Sigurni su i voljeni do kraja svog života.

U mnogim slučajevima deci daje imena, kao i utočište i ljubav.

"U bolnici se rađaju, ostavljaju ih. Njihove porodice im ne daju imena. Piše samo dečak ili devojčica, pa im imena dajem ja".

Sofi Kifer, koja radi na odeljenju pedijatrijskog palijativnog zbrinjavanja, nedavno se sastala sa Mohamedom i pisala o svom iskustvu za Međunarodnu mrežu za palijativno zbrinjavanje dece.

"Njegova usvojena ćerka bila je naslonjena na kauč. Kada je Mohamed došao da pridrži ovu malu, krhku devojčicu, upozorio me je da povremeno ima napade i je, ako se napad desi, samo držim i da će brzo proći. Bila sam zadivljena koliko je razgovor bio miran i ohrabrujući, što mi je omogućilo da je držim sa samopouzdanjem, pripremljenu za sve što bi u njenom telu moglo da se desi. Imala je encefalocelu, što je značilo da joj je pri rođenju deo mozga virio kroz otvor na lobanji", objasnila je Sofi.

Ona ne može da vidi, čuje, govori ili se kreće, ali može da oseća i reaguje na dodir.

Kada je nežno pomilujete ona se opušta i dok držite njeno telo, ono se kreće u skladu sa vašim.

Bzeek je uzeo devojčicu kada je imala samo sedam nedelja. Rečeno mu je da će živeti samo nekoliko meseci. Danas ima šest godina.

Njegov biološki sin Adam (19) rođen je sa problemom krhkih kostiju i patuljastog rasta. Slomio je skoro svaku kost u svom telu u nekoj fazi razvoja.

Bzeek kaže da je briga o onima koji su tako bolesni bolan proces i zna da je njihovo zajedničko vreme dragoceno.

"Znam da je srceparajuće. Znam da je to puno posla i znam da ću biti povređen. Ali, po mom mišljenju, trebalo bi da pomažemo jedni drugima", rekao je Mohamed.

Pomaže mu medicinska sestra

U proteklih šest godina, Mohamed radi sa medicinskom sestrom koja dolazi svaki dan kako bi mogao da pravi male pauze, obavlja druge poslove i moli se u džamiji.

Posle teksta u LA Tajmsu dobio je veliku medijsku pažnju. Jedan onlajn komentator nazvao je Bzeeka muslimanskom Majkom Terezom, drugi je otvorio GoFundMe nalog u njegovo ime - za šta ni sam Mohamed nije znao dok ga kompanija nije kontaktirala.

Donacije će biti podsticaj za 1.600 dolara mesečno i planira da uloži novac za renoviranje svog doma kako bi bolesnoj deci omogućio što bolje uslove života u njemu.

Dijagnistikovan mu je rak

Nažalost, ovaj dobročinitelj sada ima sopstvene zdravstvene probleme. Prošle godine lekari su mu saopštili da ima rak debelog creva u drugoj fazi. U intervjuu za dečiju bolnicu LA, opisao je svoju reakciju na vest.

"Porodica nije bila sa mnom i bio sam uplašen. Osećao sam se isto kao i deca. Oni su sami. Ako ja imam 62 godine i plašim se, šta je sa njima?", upitao je on tada i dobio ogrmonu podršku i molitve za ozdravljenje - kako svoje, tako i brojne dece o kojoj brine i kojima je kraj izvestan, ali se svi nadaju čudu.

Bonus video:

05:35

ŽIVOT VATROGASACA: Teret posla kao OPASNOST, ali i LEK

(Espreso/ Blic Žena/ V.V/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.