JUANSJAO, TANGJUAN I FESTIVAL LAMPIONA
Festival lampiona, Foto: Kineska medijska grupa

ceremonija

JUANSJAO, TANGJUAN I FESTIVAL LAMPIONA

Festival ima dugu istoriju, ali se danas obično slavi cenjenjem lampiona i jedenjem ukusnih lepljivih loptica od pirinča

Objavljeno:

Festival lampiona pada 24. februara ove godine, što je petnaesti dan prvog meseca u tradicionalnom kineskom kalendaru i takođe obeležava prvi pun mesec u godini.

Festival ima dugu istoriju, ali se danas obično slavi cenjenjem lampiona i jedenjem ukusnih lepljivih loptica od pirinča. Festival označava kraj proslave proleća i početak novog proleća.

Dve vrste ukusnih lepljivih loptica od pirinča, tangjuan i juansjao, zauzimaju centralno mesto na trpezarijskom stolu tog dana. Iako izgledaju slično, postoje neke razlike između tangjuana i juansjaoa.

Ljudi na severu Kine jedu juansjao tokom Festivala lampiona, dok južnjaci više vole tangjuan. Za mnoge ljude izgledaju isto, ali način na koji su napravljeni je drugačiji.

Tangjuan se pravi tako što se fil umotava u lepljivo pirinčano brašno, slično pravljenju knedli, dok se juansjao formiraju tako što se fil poprska vodom i zatim uvalja u posudu napunjenu lepljivim pirinčanim brašnom.

Punjenja koja se koriste u tangjuanu i juansjaou takođe imaju neke razlike. Punjenja za tangjuan mogu biti slatka ili slana, sa raznim opcijama kao što su susam, kikiriki ili meso. Nasuprot tome, punila koja se koriste u juansjaou imaju tendenciju da budu čvršće teksture, koristeći materijale kao što su šećer, susam i osmantus.

Jedan rezultat metoda kuvanja je da juansjao obično proizvodi gustu supu nakon što se prokuva, dok tangjuan proizvodi tanju supu. Uprkos ovim razlikama, oba su napravljena od lepljivog pirinčanog brašna i okruglog su oblika, što simbolizuje jedinstvo i sreću.

Osim što cenite fenjere i molite se za sreću, obavezno probajte neke od ovih lepljivih loptica od pirinča i izrazite svoje dobre želje za Godinu zmaja.

Bonus video:

08:50

IMAMO INFORMACIJE DA JE DOŠLO DO SUKOBA IZMEĐU IRAKA I IRANA! Dr Kostić: Rusija i Kina se solidarišu sa JEDNOM STRANOM

(Kineska medijska grupa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.