OVO JE RAZLOG ZBOG KOG FEJSBUK NIJE RADIO SATIMA? Zakerberg u danu izgubio MASNU SUMU NOVCA, a ovo je MOGUĆI UZROK
Mark Zakerberg, Foto: Profimedia

GLOBALAN PREKID

OVO JE RAZLOG ZBOG KOG FEJSBUK NIJE RADIO SATIMA? Zakerberg u danu izgubio MASNU SUMU NOVCA, a ovo je MOGUĆI UZROK

Popularne platforme društvenih medija kao što su Facebook, Instagram i WhatsApp su prestale da rade i navodno je trebalo nekoliko sati pre nego što su obnovljene

Objavljeno:

Globalni prekid pogodio je Meta platforme, ostavljajući korisnike isključene, a kompaniju finansijski pogođenom. Društveni mediji su se "zamračili" u utorak, 5. marta 2024. godine, pošto je veliki prekid zahvatio Meta platforme širom sveta.

Popularne platforme društvenih medija kao što su Facebook, Instagram i WhatsApp su prestale da rade i navodno je trebalo nekoliko sati pre nego što su obnovljene. Ovaj široko rasprostranjeni poremećaj ne samo da je ostavio milijarde korisnika isključene, već je imao i veliki finansijski uticaj na kompaniju, tvrde eksperti.

Oko 10 časova po istočnom vremenu, izveštaji o prekidima su počeli da pristižu, a navodno je cena akcija Mete pala za 1,5%. Međutim, od tada je opao za 1,6%.

Fejsbuk
foto: Blaize Pascall / Alamy / Alamy / Profimedia

ZUKERBERGOVI GUBICI RASTU U VREME ZASTOJA NA FEJSBUKU, INSTAGRAMU I WHATSAPP-U

U utorak su mnogi korisnici iznenada odjavljeni sa Fejsbuka, što je izazvalo konfuziju i frustraciju. Instagram, Threads i WhatsApp su takođe imali probleme, kao što su neuspesi u fidovima i problemi sa slanjem poruka. Andy Stone iz Meta se obratio ovim problemima na X mreži, nudeći uveravanje da su rešenja u toku. Izdato je saopštenje „rešićemo problem što je pre moguće za sve koji su bili pogođeni, i izvinjavamo se zbog neprijatnosti“.

Stručnjaci su sada otkrili količinu novca koju je Zukerberg izgubio kao rezultat ovog velikog zastoja. Generalni direktor kompanije Wedbush Securities, Dan Ives, rekao je da je Mark Zuckerberg izgubio oko 100 miliona dolara prihoda u utorak ujutro kao rezultat pada platformi širom sveta.

Mark Zakerberg
Mark Zakerbergfoto: Profimedia

RAZLOG ZA GLOBALNI PREKID RADA META

Sve platforme društvenih medija u vlasništvu Meta suočile su se sa tehničkim problemima, sličnim onima iz 2021. godine, što je rezultiralo 7-satnim prekidom rada. Međutim, ovoga puta problem je rešen u roku od 2 sata. Insajder u Facebook-u je obavestio da su njihovi interni sistemi bili u kvaru tokom prekida, a kontrolna tabla Meta usluge ukazuje na „velike smetnje“ u nekoliko usluga.

Prekid se dogodio malo pre isteka roka u četvrtak za velike tehnološke kompanije da se pridržavaju novog Zakona o digitalnim tržištima Evropske unije. Nagađalo se da je Meta pravila izmene da bi se uskladilo sve, što je moglo dovesti do grešaka u koodiranju koje su izazvale prekid rada. Meta možda istražuje promene poput omogućavanja korisnicima da odvoje svoje Facebook i Instagram naloge kako bi sprečili kombinovanje ličnih podataka za ciljane oglase. Nejasno je da li je prekid povezan sa Metinim pripremama za DMA.

Bonus video:

01:07

FEJSBUK MENJA IME? Sve bi trebalo da bude poznato za nekoliko dana

(Espreso/Kurir/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.