8. MART NIJE DAN SVIH ŽENA: Istorija praznika govori suprotno od onoga što danas znamo, ovako je sve počelo
Međunarodni dan žena, Foto: Pascal Sonnet / AFP / Profimedia

8. mart

8. MART NIJE DAN SVIH ŽENA: Istorija praznika govori suprotno od onoga što danas znamo, ovako je sve počelo

Da li ste znali da 8. mart nije dan svih žena, već radnica?

Objavljeno:
Verica Arsić

Na Međunarodni dan žena u bivšim socijalističkim državama muškarci će kupovati poklone ženama, na Zapadu narod neće biti siguran o čemu se radi, a levičarke će se širom sveta buniti zbog oba.

Kada su američke tekstilne radnice mukotrpno i borbeno marširale i protestovale za bolja radnička prava sredinom XIX veka i početkom XX veka, kada je Aleksandra Kolontaj ubedila Lenjina da 8. mart bude državni praznik, kada su to druge socijalističke države vremenom prihvatile, a Zapad upravo zbog "komunizma" odbacio, niko nije razmišljao da će konzumerizam pobediti revoluciju, kao što se desilo i na našim prostorima.

Umesto da radnice širom sveta zajedno marširaju i da se borba započeta u devetnaestom veku nastavi, kapitalistički diskurs je pobedio, te sada i žene na pozicijama moći ili buržujke misle da je 8. mart njihov praznik jer dobijaju poklone ili jer se naprosto praznik zove Dan žena.

Ako pogledamo istoriju, 8. mart je isključivo dan borbenih, radnih žena (kao i svih radnika) koje traže socijalnu i ekonomsku slobodu i ravnopravnost u društvu koje ne treba da bude kapitalističko.

8. mart
8. martfoto: EPA-EFE/MERI PARRADO

Kako je sve počelo?

Uzevši u obzir borbenost američkih tekstilnih radnica, socijalističke stranke u SAD i širom Evrope na početku XX veka počele su da obeležavaju 8. mart.

Prvi Dan žena je obeležen 1909. godine u SAD deklaracijom koju je donela Socijalistička stranka Amerike. Klara Cetkin je bila vrlo uporna u tome da 8. mart bude Međunarodni dan žena bude posvećen borbi za potpunu ravnopravnost žena u društvu, posle revolucije Kolontaj je omogućila da 8. mart bude državni praznik u SSSR, da bi godinama kasnije Dan žena postao državni praznik i u Jugoslaviji.

Kako je sada?

Svake godine, 8. marta, ženski marševi širom sveta podsećaju na borbu radnih žena, ali i na dalje lošu poziciju svih radnica i radnika, te ukazuju da borba ne sme da stane.

S druge strane, konzumerizam pobeđuje, pa cveće i slatkiši i patetične poruke namenjene postaju centar ovog praznika.

Bonus video:

04:04

TAMARA RAONIĆ ZA KURIR TV POSLE 17 GODINA, OTVORILA DUŠU: Tada je to bila REVOLUCIJA i period ISTINSKE SLOBODE

(Espreso/ Verica Arsić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.