ZNATE LI KOJI JE NAJKRAĆI RAT U ISTORIJI? Trajao je svega 38 minuta, a vodila ga je jedna velika osvajačka sila!
Rat, Foto: Profimedia

Zanimljivosti

ZNATE LI KOJI JE NAJKRAĆI RAT U ISTORIJI? Trajao je svega 38 minuta, a vodila ga je jedna velika osvajačka sila!

Najkraći rat na svetu trajao je svega 38 minuta

Objavljeno:

Najkraći rat na svetu trajao je svega 38 minuta i vodio se između Veliki Britanije i Zanzibara. Poznat je i pod nazivom Anglo-zanzibarski rat. Ovaj rat je ušao u anale kao jedan od najkraćih ratova ikad započetih.

Rat je započeo nakon smrti sultana sultan Hamad ibn Tuvaini-ja, kada je njegov nećak Halid ibn Bargaš preuzeo vlast državnim udarom 1896. godine.

Britanci su ipak imali drugačiji plan - Hamuda ibn Muhameda za novog sultana, jer su verovali da će im biti lakše da sarađuju sa njim. Tada su Britanci zatražili Halidu da siđe sa vlasti, što je on odbio i krenuo da mobilizuje vojsku, s ciljem odbrane palate. Ljuti zbog neposlušnosti, Britanci su dali ultimatum vojsci - da se preda do 9:00 ujutru 27. avgusta 1896, ili će krenuti u napad.

U tom trenutku Britanci su imali svoju flotu u blizini Zanzibara, a kada je Sultan ignorisao ultimatum, u devet sati ujutro, Britanci su iz bojnih brodova otvorili vatru prema sultanovoj palati. Postoje navodi da je sultan želeo da pregovara nakon isteka ultimatuma, ali bilo je prekasno. Napad je počeo.

Sultanova palata bila je teško uništena već nekoliko minuta kasnije, a sultanova vojska nije mogla pružiti adekvatan otpor. Palata je počela da se urušava izazivajući tako i ljudske žrtve. Sultan Halid Bargaš je pobegao u konzulat Nemačke gde je dobio azil. Bilo je oko 500 žrtava sa pobunjeničke strane i oko 100 sa lojalističke strane. Sa britanske strane bio je samo jedan povređen oficir.

Nakon rata, Britanci su postavili svog čoveka na vlast, a godinu dana kasnije zabranjeno je bilo i robovlasništvo. Britanci su vladali Zanzibarom sve do 1963, kada su zvanično napustili zemlju. Međutim, ubrzo nakon toga, Zanzibar se ujedinjuje sa kopnenim delom Tanganjikom i formira državu koju danas znamo kao - Tanzanija.

Britanci su zahtevali izručivanje sultana, ali on je 2. oktobra pobegao sa ostrva. Živeo je u Dar es Salemu u Tanzaniji do 1916, kada je uhvaćen. Nakon toga je pušten i odlazi u Mombasu gde i umire 1927. godine.

Iako je paljba trajala 45 minuta, od momenta kada je krenula paljba, pa do okupacije palate bilo je potrebno svega 38 minuta, zbog čeka se smatra najkraćim ratom u istoriji.

Bonus video:

05:19

MOGUĆ SUKOB RUSIJE I NATO SNAGA General u penziji upozorio: Putin spreman na nuklearni rat ODRŽAVAJU BOJEVE GLAVE U PUNOM STANJU

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.