Demokratija pozdravljena kao zajednička vrednost za čovečanstvo na međunarodnom forumu u Pekingu
Foto: Kineska medijska grupa

POGLEDAJTE!

Demokratija pozdravljena kao zajednička vrednost za čovečanstvo na međunarodnom forumu u Pekingu

Govornici na forumu rekli su da ne postoji jednolični model demokratije

Objavljeno:

Grupa poznatih naučnika i visokih zvaničnika u sredu je pozdravila demokratiju kao zajedničku vrednost za čovečanstvo i razgovarala o njenim raznovrsnim oblicima i ulozi koju igra u unapređivanju globalnog upravljanja.

Treći Međunarodni forum o demokratiji „Zajedničke ljudske vrednosti“ otpočeo je u Pekingu, gde je više od 200 gostiju iz mnogih delova sveta učestvovalo u opsežnim diskusijama o tome kako ostvariti demokratiju u modernom i digitalnom dobu.

Govornici na forumu rekli su da ne postoji jednolični model demokratije i da treba poštovati raznovrsne pristupe demokratiji. „Kina praktikuje sveobuhvatnu narodnu demokratiju, koja integriše demokratske izbore zasnovane na zakonu, konsultacija, donošenje odluka, upravljanja i nadzora kroz niz zakona i institucionalnih aranžmana“, rečeno je.

Održavši glavni govor na Forumu, Ong Tee Keat, bivši potpredsednik Donjeg doma malezijskog parlamenta, pohvalno je govorio o kineskoj demokratiji. „Kina podržava raznolikost demokratske prakse i vidi razliku između dostizanja težnji ljudi i nivoa društvenog razvoja koji je sposoban da ga podrži“, rekao je.

Vang Šaoguang, profesor emeritus na Kineskom univerzitetu u Hongkongu, naglasio je da se predstavnici drže principa od naroda za narod, misleći na kinesku filozofiju upravljanja koja je usredsređena na ljude.

Neki glavni govornici na forumu održanom u sredu upozorili su na opasnost nametanja specifičnog modela demokratije drugim zemljama i mani demokratije zapadnog stila. Bivši italijanski premijer Masimo Dalema rekao je da su zapadnjaci ponosni na svoju demokratiju s obzirom da je njihova demokratija osvojena kroz borbu protiv fašizma i nacizma sa visokom cenom žrtvovanja tokom Drugog svetskog rata.

"Međutim, taj legitimni ponos ne bi trebalo da nas spreči da vidimo da naš model, upravo zato što je rezultat dugog i neobičnog istorijskog procesa, ne može da se izvozi i nameće u drugim delovima sveta", upozorio je on, navodeći to iskustvo u Avganistanu, Iraku i na Bliskom istoku.

Kineska medijska grupa


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.