POSETA ZBOG KOJE DANAS SVI STREPE, ZBOG NJENOG ISHODA SE PLANETA TRESE! Pazite samo ko stiže u IRAN, nije NAIVNO
Ebrahim Raisi, predsednik Irana, Foto: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

DOGAĐAJ KOJI MOŽE SVE PROMENITI...

POSETA ZBOG KOJE DANAS SVI STREPE, ZBOG NJENOG ISHODA SE PLANETA TRESE! Pazite samo ko stiže u IRAN, nije NAIVNO

Ova poseta je izazvala zabrinutost zbog pojačane bilateralne saradnje te dve zemlje

Objavljeno:

Zvanična delgacija Severne Koreje, predvođena ministrom za međunarodnu trgovinu Jun Džong Hoom, krenulo je za Iran, izvestila je danas službena novinska agencija povodom retke posete delegacije te zemlje.

Kako tvrde stručnjaci, ova poseta je izazvala zabrinutost zbog pojačane bilateralne saradnje te dve zemlje. Delegacija koju predvodi ministar Sjeverne Koreje za za međunarodnu trgovinu krenulo je iz Pjongjanga za Iran u ponedeljak, prenosi KCNA bez navođenja detalja te posete.

"Treba obratiti veliku pažnju na ovu posetu"

Ta poseta svedoči o nameri Pjongjanga da proširi i osnaži veze s Teheranom, moguće i u obliku dostave oružja koje bi Islamskoj Republici pomoglo u sukobu s Izraelom, ocenjuje Hong Min, analitičar Južnokorejskog instituta za nacionalno ujedinjenje.

"Na ovu posetu treba da se obrati velika pažnja, s obzirom na trenutnu situaciju između Teherana i Jerusalima", rekao je Hong Min i podsetio da su Iran i Severna Koreja dugogodišnji saveznici koji su sarađivali na programima naoružanja još u 80-im godinama prošlog veka.

On je dodao da kao što je Pjongjang isporučivao oružje Rusiji, isto to može sada da učini i sa Teheranom, a u zamenu za naftu ili financijsku pomoć.

Poseta dolazi odmah nakon što je Severna Koreja poslednjih meseci ojačala vojne veze s Moskvom.

"Rusiji poslala oko 7000 kontejnera oružja"

Seul tvrdi da je Severna Koreja Rusiji poslala oko 7000 kontejnera oružja za rat u Ukrajini u zamenu za, verovatno, tehničku pomoć u okviru razvoja programa špijunskih satelita. Rusija je, između ostalog, stavila veto u Savetu bezbednosti UN na nacrt rezolucije o produženju mandata, za godinu dana, odbora stručnjaka za nadzor sankcija UN uvedenih Pjongjangu.

Poseta severnokorejskog zvaničnika takođe dolazi u trenutku kada je Iran prvi puta u svojoj istoriji direktno napao Izrael sa stotinama dronova, raketa i krstarećih projektila u subotu, 13. aprila.

Taj napad je bio odgovor na raketni napad Izraela na iranski konzulat u Damasku, u kojem je likvidirano sedam pripadnika Iranske revolucionarne garde (IRGC), ideološke oružane sile Islamske Republike, među kojima i dvojicu generala.

IRGC, prvobitno zamišljen kao čuvar Islamske revolucije, postao je jedna od najmoćnih paravojnih organizacija na Bliskom istoku, sa zadatkom davanja potpore militantnim organizacijama u Iraku, Libanonu, Palestinskim područjima, Siriji i Jemenu.

Bonus video:

05:55

IRAN JE UDAROM NA IZRAEL SAČUVAO OBRAZ PROTIV MOĆNOG NEPRIJATELJA Rakić: Nisu više američko čedo, nismo još videli sve u SUKOBU

(Espreso/ Index.hr/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.