ZA OVAKVU PIJACU NISTE ČULI: Na njoj se ne prodaju namirnice, a njena namena će vas ostaviti bez teksta (VIDEO)
Šangaj, Foto: Printscreen/Instagram/dva_ranca_beg_iz_kanca

ZANIMLJIVOSTI

ZA OVAKVU PIJACU NISTE ČULI: Na njoj se ne prodaju namirnice, a njena namena će vas ostaviti bez teksta (VIDEO)

Ono što ovaj park čini zaista specifičnim je pijaca koja se odvija vikednom

Objavljeno: 13:50h
T Š

People's park se nalazi u centralnom delu Šangaja i za njega se veže jedna specifična tradicija.

Zbog njegove dobre lokacije i blizine promentoj šoping ulici,ali i muzejima, ovaj park je česta turistička destinacija.

Međutim, ono što ovaj park čini zaista specifičnim je pijaca koja se odvija vikednom. Ovo nije obična pijaca, već "bračna pijaca".

Naime, na ovoj pijaci okupljaju se roditelji "slobodnih i nevenčanih" Kineza, sa ciljem da im nađu odgovarajućeg muža ili ženu. Roditelji se skupljaju i provodažišu, deleći informacije o svojoj deci, a ukoliko smatraju da su našli pravog partnera, spajaju ih i šalju na "izlazak na slepo".

Kako izgleda biranje?

Vikendom, od 12 do 5 popodne, roditelji se skupljaju u jednoj od dve zone ( slobodna zona ili zona sa profesionalnim "provodažijama") u potrazi za partnerom za nevenčanu decu od 30 godina.

Roditelji, ali i slobodni ljudi u potrazi za partnerom, biraju na osnovu reklami napisanoj na papiru. Tu se obično pišu godine, visina, posao, obrazovanje, kineski horoskopski znak i ličnost. Slika nije uključena u "reklamu".

Travel blogeri "Dva ranca beg iz kanca" su posetili ovaj market i nisu krili svoje zaprepašćenje, ali i oduševljenje.

Na instagram stranici su podelili kako to izgleda u realnosti:

Istorija "bračnih pijaca" u Kini

Prvi organizovani market je bio 2004. godine u Pekingu. Penzioneri koji su se okupljaji na jutarnje vežbe su primetili kako svi imaju nevenčanu decu i, u želji da ih sto pre ožene, počeli su da međusobno "provodadžišu" i traže partnere za njih. Od tada su mnogi parkovi u Kini počeli da praktikuju ovu specifičnu praksu upoznavanja.

U kineskoj kulturi, "prijatelji" su veoma bitni, te ukoliko dobijete odobrenje svekra ili tašte, odnos će imati svetlu budućnost, pa ovaj market i nije toliko čudan koliko isprva deluje.

Da li biste posetili ovaj market?

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima

Bonus video:

03:30

OD KINE MOŽEMO KUPITI JEDNO DRAGOCENO ZNANJE! Ekonomski stručnjak o manevru kojim je Kina prestigla Ameriku pomoću nje same!

(Espreso T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.