DIREKTNA LINIJA SA PUTINOM: Rusija je spremna da da azil Komiju, ukoliko počne progon iz SAD! (FOTO) (VIDEO)
Foto: EPA/Michael Klimentyev

dva miliona pitanja

DIREKTNA LINIJA SA PUTINOM: Rusija je spremna da da azil Komiju, ukoliko počne progon iz SAD! (FOTO) (VIDEO)

Predsednik Rusije je u prvom satu odgovrio na 14 pitanja, pričao je i o porodici, istakavši da ne želi da mu unuci rastu kao prinčevi i da neće reći njihova imena kako ih javnost ne bi identifikovala

Objavljeno: 15:21h

Predsednik Rusije Vladimir Putin odgovara na pitanja ruskih građana. Teme su socijalna sfera, zdravstvo, obrazovanje, ekonomija, spoljna politika i mnoge druge.

Ovo će biti 15. direktna linija šefa države. Ovaj format razgovora nastao je još za vreme Putinovog prvog predsedničkog mandata. Prva linija je održana 24. decembra 2001. godine, a poslednja 2016. godine.

BROJ ŽRTAVA RASTE: Nastavlja se potraga za nastradalima u požaru u Londonu! Juče je portparol ruskog predsednika rekao da je stiglo više od 1,6 miliona pitanja za Vladimira Putina, a da je ta cifra, prema poslednjim podacima, dostigla 1,8 miliona.

15:00 - Pres-konferencija je završena

14: 57 - Putin obećava narodu: Sve će biti dobro!

14:50 - Putin o nasledniku: Poslednju reč daće građani

14:45 - Putin: Nisam pročitao ni jednu knjigu o sebi

14:39 - Šta bi Putin uradio da ima vremeplov: Želeo bi svojim očima da vidi mnogo važnih istorijskih događaja

14:30 - Putin o opoziciji: Spreman sam da razgovaram sa svima ko je spreman da pomogne poboljšanju života ljudi, a ne da koristi poteškoće za samopromovisanje. - Oni spekulišu o problemima...Treba predlagati rešenja - izjavio je Putin, komentarišući proteste održane na Dan Rusije.

14:00 - Putin: Zadatak Rusije je da poveća vojnu sposobnost sirijske vojske Prema rečima šefa ruske države, iskustvo koje je dobijeno u Siriji je dragoceno. Ruska vojska je uspela da testira najnovije naoružanje. Ruska vojska će se i dalje nalaziti u bazama Hmejmim i Tartusu i pri potrebi pomagaće i sirijskoj vojsci. „Što se tiče toga šta ćemo raditi u Siriji - nameravamo da uspostavimo mirovni proces rešavanja krize između sukobljenih strana", dodao je Putin.

13: 25 - Pitanje o bivšem šefu FBI Džejmsu Komiju Komi je izjavio da Rusija vrši uticaj na izbore u SAD, podsetio je Putin. Pri tome, bez ikakvih dokaza. Rusija je sprema da da azil i Komiju, ako počne njegov progon u SAD.

foto: Reuters

On je dodao da gde god Rusija ubode prstom na globusu, tamo su američki interesi. - Mi imamo svoje mišljenje, otvoreno ga izražavamo, ništa ne radimo ispod žita - izjavio je Putin.

13:15 - Rusija ne smatra Ameriku svojim neprijateljem Amerikanac je zamolio Putina za savet, šta da radi sa talasom rusofobije. Šef države je podsetio da su se Rusija i SAD borile zajedno u dva svetska rata. On je izjavio da se mnogi Rusi sa poštovanjem odnose prema dostugnućima američkog naroda. Po mišljenju Putina, države bi mogle da sarađuju u sferi neširenja nuklearnog oružja.

foto: Reuters

Osim toga, mogu se početi diskusije na temu ekoloških problema. - Mi treba da sarađujemo na borbi sa siromaštvom u svetu... katastrofa, jedan je od izvora radikalizma i terorizma - naglasio je predsednik. Šef države je izrazio nadu da Rusija i SAD mogu zajedno da reše probleme Sirije i Ukrajine. - Spremni smo na konstruktivni dijalog - rekao je on.

13:05 - Rusija se učvršćuje na Arktiku

Putin je podsetio da država ima jedinstveni ledolomac. On je naveo da će Rusija osigurati svoj prioritet na Arktiku. On je izjavio da je Moskva otvorena za saradnju na tim teritorijama, čak i sa neregionalnim državama. Pema rečima ruskog predsednika Arktik je najvažniji region koji će osigurati blagostanje države. Tamo je već počela eksploatacija nafte i gasa.

12:35 - Putin hvali Porošenka: Lepo je što zna rusku klasiku - Kada je Ljermontov pisao pesmu "Neumivena Rusija" mislio je na celu Rusiju koja je tada obuhvatala i Ukrajinu. Sve je to bila ruska imperija - podsetio je Putin, komentarišući Porošenkovu izjavu koji, povodom bezviznog režima sa EU citirao pesmu poznatog ruskog klasika Mihaila Ljermontova "Neumivena Rusija". Ako neko želi da bude Evropljanin neka prvo zatvori račune u of-šor račune, dodao je on.

12: 25 - Pitanje stanovnika Kijeva: Zašto ste nas ostavili? - Rusija ima mnogo prijatelja u Ukrajini... Bojimo se da vam ne nanesemo bilo kakvu štetu i trudimo se da se ne mešamo u unutrašnje stvari Ukrajine - rekao je Putin.

12:20 - Slušaoce jako zanima: "Da li ćemo dočekati prvu damu" i kada će Tramp doći u Moskvu

12:12 - Putin: Moja deca žive u Moskvi, ne mešaju se u politiku - Imam unuke koji idu u vrtić. Ne želim da rastu kao prinčevi. Želim da imaju običan život. Ako bih rekao njihova imena odmah bi bili identifikovani. Molim vas da me razumete - otkrio je Putin.

foto: EPA/Michael Klimentyev

Priznao je da mu se pre neko vreme rodio drugi unuk. On je saopštio da mu se kćerke bave naukom i obrazovanjem.

12:09 - Tokom prvog sata Putin odgovorio na 14 pitanja

11:24 - Putin: Rusija je uvek živela pod sankcijama - ništa novo Istorija Rusije pokazuje da smo živeli pod sankcijama od trenutka kad smo stali na noge i osetili se snažnim. Kada su druge zemlje osetile konkurenta u Rusiji odmah bi pod raznim izgovorima uvodile sankcije, rekao je Putin i dodao: „Da nije bilo Krima, izmislili ti nešto drugo“. SAD vode politiku obuzdavanja Rusije.

foto: EPA/Alexei Druzhinin

Nove sankcije SAD protiv Rusije koje pokušavaju da se usvoje u senatu bez ikakvog razloga, ništa novo se ne dešava.

- Sankcije su nas naterale da uključimo mozak. Kao rezultat u mnogim granama privrede zemlja je obnovila konkurentnost - dodao je on.

Rusija je izgubila 50 milijardi dolara, dok oni koji su njoj uveli sankcije - 100 milijardi dolara.

- Ako partneri budu ukinuli sankcije, i Rusija će to uraditi - dodao je Putin.

Kako god da bude, Rusija će uraditi sve da "naši proizvodi budu konkurentni u čitavom svetu“, obećao je Putin.

11:10 - Konferencija je počela. Prvo pitanje - ekonomska kriza u Rusiji

Prema rečima šefa države, Rusija je prešla ka periodu rasta. Putin je naglasio da je ekonomija države izašla iz recesije. Ipak, zabrinutost izaziva povećanja broja građana koji žive ispod praga siromaštva, naveo je predsednik.

- Pad ruske ekonosmije je bio veoma ozbiljan, zato je Rusima teško da osete ekonomski rast - rekao je Putin.

Primetan je rast investicija, prodaja automobila i nekretnina - inflacija ja pala na rekordno nizak nivo. Rastu i zlatne rezerve Centralne banke.

Gosti ulaze u salu gde će se održati pres-konferencija.

Putin se aktivno se priprema za konferenciju, proučava veliki broj informacija, statističkih podataka, razgovora sa ministrima i rukovodiocima državnih agencija.

(Espreso.co.rs / Sputnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.