KO ĆE BITI NAJUTICAJNIJA LIČNOST SVETA U 2017. GODINI? Neki na ovom spisku će vas baš iznenaditi!
Foto: Beta / Fonet / AP

godina u retrospektivi

KO ĆE BITI NAJUTICAJNIJA LIČNOST SVETA U 2017. GODINI? Neki na ovom spisku će vas baš iznenaditi!

Magazin "Tajm" svake godine iznova šokira svojim odabirom

Objavljeno:

"Tajm" je kultni američki magazin koji ima tradiciju da svake godine izabere "ličnost godine" - osobu koja je obeležila svetske događaje i koja je ostvarila enorman uticaj.

I ove godine objavili su listu kandidata.

Među prvim se pojavljuje Donald Tramp - koji je već tvrdio da je osvojio laskavu titulu i odbio je, međutim iz "Tajma" su to demantovali. I ove godine pamtiće se njegovi projni eksesi i kontraverzne odluke, tako da će možda ipak biti proglašen za ličnost godine iako to ne želi.

Zatim je tu i Kim Džon-un, čiji raketni testovi uteruju strah u kosti Amerikanaca, kao i Japanaca i Južnokoreanaca. I sam Tramp potcenio je Kimove ambicije da se razvije u ozbiljnu nuklearnu silu.

Na listi je i Robert Mjuler koji je pokrenuo istragu o Trampovoj povezanosti sa Rusima. Njegovo istraživanje rezultiralo je hapšenjem 4 ljudi, uključujući i Trampovog savetnika Majka Flina.

Osim individua, na listi je i nekoliko pokreta.

Najpre #MeToo ( I ja takođe) pokret - na destine žena je ove godine hrabro svedočilo o seksualnom uznemiravanju od strane moćnih muškaraca koji su nekada bili "nedodirljivi". Harvi Vajnštajn, kao i nekoliko drugih glumaca, sportista, voditelja i komičara optuženi su za seksualno uznemiravanje žena.

Tu su takođe i "sanjari" - deca imigranata koji su došli u Ameriku, a koji bi uskoro zbog Tramove politike mogli biti deportovani.

"Tajm" je na listu stavio i Muhameda bin Salmana, princa Saudijske Arabije koji je odlučio da ova zemlja mora da izvrši tranziciju ka umerenijem islamu. Takođe je pohapsio mnoge moćnike u zemlji zbog korupcije.

Što se tiče pop kulture, "Tajm" je pomenuo sportistu Kolina Kepernika, koji je na utakmici američkog fudbala klekao tokom himne kako bi ukazao na rasnu diskriminaciju, kao i rediteljku Pati Dženkin čiji hit film "Čudesna žena" je konačno prikazao žene na jednak način kao muškarce.

"Tajm" ovaj izbor vrši još od 1927 . godine, a kroz istoriju "ličnosti godine" bili su Hitler, Gandi, Homeini. Samo 1982. godine nije se radilo o osobi, već je "mašina godine" bio kompjuter.

(Espreso.co.rs / CNN.com )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.