AKO SE OVDE ZAVIJORI MAĐARSKA ZASTAVA, ZAVIJORIĆE SE I MAĐARI: Rumunski premijer izjavom razbesneo susede!
Tudose šokirao izjavom, Foto: EPA

skandalozna izjava

AKO SE OVDE ZAVIJORI MAĐARSKA ZASTAVA, ZAVIJORIĆE SE I MAĐARI: Rumunski premijer izjavom razbesneo susede!

Tudose se protivi autonomiji Mađara u Rumuniji

Objavljeno:

Rumunski premijer Mihail Tudose je u jednoj izjavi naizgled fizički pretio Mađarima koji u toj zemlji traže autonomiju, zbog čega je Mađarska pozvala ambasadora Rumunije kako bi izrazila nezadovoljstvo, prenosi Rojters.

Tudose je reagovao na rezoluciju koju su potpisale političke grupacije etničkih Mađara i u kojoj se poziva na autonomiju u delu Rumunije gde oni čine značajan deo populacije.

- Poručio sam im da, ukoliko se zastava Sekelja (Szeklers) zavijori iznad tamošnjih institucija, oni će se zavijoriti uz tu zastavu. Autonomija za Sekelje ne dolazi u obzir. Jedno je dok oni pevaju u svom dvorištu, ali su stvari iz pravnog ugla veoma jasne - kazao je Tudose privatnoj rumunskoj televiziji Realitatea.

Tudose je izjavu dodatno pojačao porukom koju je sinoć objavio na Fejsbuku, ne pominjući pritom televizijski intervju.

- Kao Rumun i premijer, odbijam bilo kakav dijalog koji se tiče autonomije dela Rumunije. To bi bilo suprotno ustavu ove zemlje koji od prvog reda (rečenice) garantuje jedinstvo i nedeljivost rumunske države - naveo je Tudose na ovoj društvenoj mreži.

Rojters navodi da je zvanična Budimpešta podržavala težnje za autonomijom etničkih Mađara i da su mađarski političari besno reagovali na reči predsednika rumunske vlade.

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto danas kazao da su Tudoseovi "komentari u kojima on praktično preti predstavnicima... jedne nacionalne zajednice pogubljenjem u potpunosti neprihvatljivi" i da rumunski premijer mora da "smiri situaciju".

Sekelji čine veliki deo populacije etničkih Mađara koji žive u rumunskom regionu Transilvanija.

AP navodi da se prava oko 1,2 miliona etničkih Mađara u Rumuniji, uključujući oko 700.000 Sekelja u istočnoj Transilvaniji, već decenijama nalaze u centru političkih sukoba dve zemlje.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Informer.rs )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.