NESTAO U AVGUSTU, VRATIO SE SA ISPOVEŠĆU O MUČENJU: Zbog ovog čoveka su se zapadne zemlje obrušile na KINU!
Sajmon Čeng je uhapšen u vozu, Foto: EPA/ROMAN PILIPEY

MUČILI GA

NESTAO U AVGUSTU, VRATIO SE SA ISPOVEŠĆU O MUČENJU: Zbog ovog čoveka su se zapadne zemlje obrušile na KINU!

Sajmon Čeng, hongkonški građanin koji je radio za britansku vladu gotovo dve godine, uhapšen je dok je putovao u kontinentalnu Kinu u avgustu. Držali su ga 15 dana

Objavljeno:

Bivši radnik britanskog konzulata u Hong Kongu rekao je da ga je kineska tajna policija premlaćivala, lišila sna i vezala lancima kako bi pokušala izvući informaciju o aktivistima koji predvode prodemokratske proteste, objavili su u sredu BBC i Wall Street Journal.

Sajmon Čeng, hongkonški građanin koji je radio za britansku vladu gotovo dve godine, uhapšen je dok je putovao u kontinentalnu Kinu u avgustu. Držali su ga 15 dana.

- Bio sam u okovima, vezanih očiju - rekao je 29-godišnjak za BBC.

Rekao je za Journal da su ga opetovano ispitivali o ulozi za koju su sumnjali da je Britanija odigrala u podsticanju nemira. Čeng je iz straha otkrio lozinke na svom telefonu i na profilima društvenih mreža, imenovao dvojicu britanskih zvaničnika u konzulatu s vojnom i obaveštajnom prošlošću i otkrio neke detalje o ljudima koji su učestovali u protestu.

foto: EPA/ROMAN PILIPEY

Britanski ministar spoljnih poslova Dominic Rab osudio je kinesko postupanje prema Čengu koje je opisao kao "mučenje". Pozvao je kineskog ambasadora kako bi mu zbog toga izrazio "zgražanje".

- Jasno sam dao do znanja da od kineskih vlasti očekujemo da sprovedu istragu i počinitelje pozovu na odgovornost - rekao je Rab za Journal.

Kineski ambasador u Londonu Liu Ksaoming u ponedeljak je optužio strane države, uključujući Sjedinjene države i Veliku Britaniju za mešanje u kineska unutrašnja pitanja kroz njihove reakcije na nasilne sukobe u Hong Kongu.

Azijsko finansijsko središte i bivša britanska kolonija koja je pod kineskom vladavinom od 1997., ali uživa stepen autonomije pod načelom "jedna zemlja, dva sustava", u haosu je gotovo šest meseci.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Večernji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.