DA LI JE OVO PUTINOV KRAJ? Odlazak jednog od najmoćnijih VLADARA SVETA je bliži nego što mislimo, ali NEĆE IĆI LAKO
Preživeo je mnoge krize, njegova moć je velika, Foto: Profimedia/Ilustracija

SPEKULIŠE SE

DA LI JE OVO PUTINOV KRAJ? Odlazak jednog od najmoćnijih VLADARA SVETA je bliži nego što mislimo, ali NEĆE IĆI LAKO

Preživeo je mnoge krize, njegova moć je velika

Objavljeno:

Sve češće se u svetskim medijima spekuliše oko toga kada će doći kraj vladavine Vladimira Putina.

Preživeo je mnoge krize, njegova moć je velika a čini se da je svoj položaj učvrstio bolje nego ikad, kraj njegove vladavine mogao bi doći pre nego što mnogi analitičari predviđaju.

"Režimi poput Putinovog obično padaju. To često bude iznenada i bolno za onoga na vlasti", piše "Theneweuropean".

"Njegovo suočavanje sa krizom Covid-19 bilo je zanemarljivo. Uprkos značajnom nedovoljnom izveštavanju Kremlja o stvarnim podacima, Rusija sada ima više zabeleženih slučajeva zaraze nego bilo koja zemlja, ako izuzmemo SAD (koje imaju skoro dva i po puta više stanovnika). U skladu sa svojim kolegama populistima, Putin je u početku reagovao na epidemiju demantujući da ona uopšte postoji u njegovoj zemlji. Putin je tada u velikoj meri nestao iz vida javnosti. Ovo je taktika koju Putin često koristi u vreme kada nastupe velike nevolje. Setite se samo kada se desila tragedija sa podmornicom Kursk ubrzo nakon što je preuzeo čelnu funkciju u zemlji", navodi "Theneweuropean".

Kako se ističe Putinov čin nestajanja je smišljen kako bi izbegao da bude povezan sa lošim vestima. Vruć krompir se prebacuje njegovim potčinjenima, on kasnije dolazi, rešava problem (koji je već počeo da se povlači), oni snose posledice a on kupi pohvale.

foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREM

"Ovaj pristup se pokazao kao loš za krizu koja je izbila zbog korone. Suviše je virus bio izdržljiv da bi Putin bio odsutan sve vreme dok Covid-19 ne ode. Ali otkad se vratio na scenu, bespoštedno je pokazao ponašanje diktatora, koji je predugo bio izdvojen od običnog života. Putin je često delovao nezainteresovan za ljudski uticaj krize. Čini se da su njegova glavna zabrinutost ekonomska šteta - za koju se nesumnjivo isplati brinuti - i pad njegovog rejtinga. Kriza je otkrila kako su Putinovi neuspesi ostavili Rusiju slabom i nesposobnom za suočavanje sa krizom", ističe "Theneweuropean".

Navodi se da je Putin ranije imao sreću da se najveći deo njegovog perioda na vlasti poklopio sa dugotrajnim čarolijama visokih cena za najznačajniji ruski izvoz - naftu i gas.

"Tragično za ruski narod, veliki deo ogromnog bogatstva koje je stvorio potrošen je na blještave građevinske projekte i nelegalno prisvajanje novca od strane režima i njegovih prijatelja. Ogromna sredtsva koja su postojala mogla su biti utrošena primera radi na zdravstveni sistem visokog kvaliteta. Umesto toga, ruski slabo plaćeni medicinski radnici (mnogi nisu primili skromne bonuse koji su im obećali za rad na kovid odeljenjima) trpe to da se veliki broj njih zarazio koronom, a dosta ih je i preminulo. Prema izveštaju Njujork Tajmsa, do sredine maja je umrlo više od 180 lekara, 75 odsto osoblja jedne moskovske bolnice je bilo bolesno, a 1.465 zdravstvenih radnika u Sankt Peterburgu obolelo je od virusa, što je šestina od ukupnog broja slučajeva u tom gradu", piše "Theneweuropean".

Veliki deo toga može se pripisati ličnoj zaštitnoj opremi koja je ili neispravna ili ne postoji.

Inače položaj Rusije je pogoršan Putinovim neuspehom da dobre godine iskoristi za modifikaciju svoje ekonomije koja je ekstremno zavisna od nafte i gasa.

foto: Profimedia

"Ruskom budžetu je neophodna cena nafte od 42 dolara za barel. S obzirom da je globalna potražnja opala i smanjila cene na oko 20 dolara, izgleda da taj nivo uskoro neće biti dostignut. U tim okolnostima, Putin odlučuje da pokrene naftni rat sa Saudijskom Arabijom početkom marta što stvara prezasićenost na tržištu. Sada se vidi koliko je taj potez bio kratkovid i nepromišljen", navodi se.

Moglo se predvideti da je ovakav potez loš jer je Kina, ključno tržište za rusku naftu i gas, tada bila u kandžama korne, a globalna ekonomska proizvodnja se već usporavala.

"Putin kontrolom medija zaustavlja sve potencijalne alternative svojoj vladavini. U ogromnoj zemlji kao što je Rusija, pojavljivanje na televiziji je i dalje od vitalnog značaja za one koji žele da izgrade političku podršku u biračkom telu. Uskraćivanje pristupa potencijalnim izazivačima znači da je mnogim ljudima teško zamisliti da je iko osim Putina glavni.

Šta može uticati na to da Putin ranije nego što je planirao ode iz Kremlja?

foto: EPA/YURI KOCHETKOV

Puč!

Putinova moć leži u tome što je prihvaćen za arbitra i prvi među jednakim od strane raznih drugih moćnika.

Ako njegova vladavina dovede u opasnost ceo sistem i bude ugroženo sve ono što su te elite postigle za sebe, moguće je da će neko od njih pokušati da spreči kolaps tako što će "ispratiti" Putina iz Kremlja.

Osiguravanje mirne tranzicije vlasti od Putina do nekog novog je veoma diskutabilno s obzirom na nepoverenje i rivalstva u eliti kojima on vešto manipuliše.

Ali njegovi problemi su sve veći. I dok se to možda neće dogoditi sledeće nedelje ili sledećeg meseca, iznenadni i naizgled iznenađujući kraj Putinove vladavine ne može se isključiti.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Theneweuropean)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.