POMPEO POVUKAO 2 POTEZA KOJA MOGU DA ZAKOMPLIKUJU BAJDENOV DOLAZAK NA VLAST: Uopšte nije naivno!
Pompeo, Foto: Fonet Fonetap

majk pompeo

POMPEO POVUKAO 2 POTEZA KOJA MOGU DA ZAKOMPLIKUJU BAJDENOV DOLAZAK NA VLAST: Uopšte nije naivno!

Pompeo najavio da će SAD proglasiti pobunjenje Hute u Jemenu terorističkom organizacijom

Objavljeno:

Američki državni sekretar Majk Pompeo najavio je da će Trampova administracija pre isteka mandata proglasiti jemenske pobunjenike Hute, koje podržava Iran, "stranom terorističkom organizacijom".

To će se dogoditi 19. januara, dan pre nego što izabrani predsednik Džozef Bajden preuzme dužnost. Prema rečima nekoliko zvaničnika administracije, očekuje se i da će Pompeo ponovo proglasiti Kubu za "državu sponzora terorizma".

Oba poteza mogu zakomplikovati diplomatiju dolazeće Bajdenove administracije.

Pored toga, Pompeo planira da pre napuštanja funkcije 20. januara ukaže na eksplicitne veze izmedju Irana i Al-Kaide i uvede sankcije za više osoba i iranskih entiteta, rekli su zvaničnici.

Administracija je mesecima razmatrala odluku da Hute proglasi "stranom terorističkom organizacijom", ali je odluka odlagana zbog neslaganja oko toga da li će uvodjenje sankcija pogoršati veoma ozbiljnu humanitarnu krizu u Jemenu.

Prigovori Ministarstva finansija očigledno su rešeni prošle nedelje nakon što su dogovorena odredjena izuzeća od sankcija koja omogućavaju nastavak pomoći.

Pompeo je kasno sinoć saopštio da će ;pokret Ansar Alah, koji se naziva i Huti, proglasiti za terorističku organizaciju kao i trojicu lidera te organizacije.

Humanitarne organizacije upozoravaju da bi sankcije mogle dodatno da ugroze isporuke pomoći jemenskim civilima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.