OFANZIVA: Blinken o stavu SAD o pravima u Sinđangu, Tibetu i Hong Kongu
Američki državni sekretar Entoni Blinken, Foto: Printscreen/Youtube

jasno

OFANZIVA: Blinken o stavu SAD o pravima u Sinđangu, Tibetu i Hong Kongu

On je pozvao Sjedinjene Države da prestanu da se mešaju u pitanja kineske suverenosti, uključujući Sinđang, Hong Kong i Tibet

Objavljeno:

Stejt Department je saopštio da je američki državni sekretar Entoni Blinken poručio svom kineskom kolegi Jang Điečiju u telefonskom razgovoru juče da će se Sjedinjene Države zalagati za poštovanje ljudskih prava i demokratskih vrednosti u Sinđangu, na Tibetu i Hong Kongu, prenosi Rojters

U saopštenju američkog ministarstva se navodi da je Blinken zatražio od Kine da osudi vojni puč u Mjanmaru i ponovio je da će Vašington sarađivati sa saveznicima u Tajvanskom moreuzu i da Kinu smatra odgovornom za poslednje napetosti u tom regionu, navodi agencija.

Stejt department je dan ranije poručio da je duboko uznemiren izveštajima o seksualnom zlostavljanju žena u logorima za etničke Ujgure i druge muslimane u kineskoj autonomnoj pokrajini Sinđang.

Odnos dve najveće svetske ekonomije dostigao je najnižu tačku u poslednjih nekoliko decenija za vreme mandata Donalda Trampa, a kineski zvaničnici izrazili su oprezni optimizam da će se oni poboljšati pod upravom administracije Džoa Bajdena.

Direktor Kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Jang Đieči obratio se u utorak putem video konferencije Nacionalnom komitetu za odnose SAD i Kine i rekao da dve strane mogu imati različite stavove , ali da to ne bi trebalo da ugrožava njihove ukupne odnose.

On je pozvao Sjedinjene Države da prestanu da se mešaju u pitanja kineske suverenosti, uključujući Sinđang, Hong Kong i Tibet.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin takođe je u petak poručio da su zajednički interesi dve zemlje nadmašili njihove razlike i pozvao SAD na kompromis i poboljšanje odnosa sa Kinom.

Agencija navodi da je predsednik Bajden nazavo nedavno Kinu najozbiljnijim konkurentom SAD i rekao da je Vašington uprkos kineskim ugrožavanjima ljudskih prava, intelektualne svojine i međunarodnog poretka spreman za saradnju sa Pekingom kada je to u interesu Amerike.

Kineski državni list na engleskom „Global tajms“ ocenjuje danas da će Bajdenova administracija nastaviti da razgovara oštro, ali da će poboljšavati saradnju u nekim oblastima za razliku od Trampa koji je samo podsticao suprostavljenost SAD i Kine, navodi Rojters.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.