OVO JE KOLIBA U KOJOJ JE NA ALJASCI ODSEO PETR KELNER: Bio je na HELI-SKIJANJU, otkriveni detalji TRAGEDIJE
Koliba milijardera, Foto: © MAFRA PETR TOPIČ / iDNES.cz / Profimedia

tragedija

OVO JE KOLIBA U KOJOJ JE NA ALJASCI ODSEO PETR KELNER: Bio je na HELI-SKIJANJU, otkriveni detalji TRAGEDIJE

Nacionalni odbor za bezbednost saobraćaja trenutno istražuje uzrok pada

Objavljeno: 08:40h

Petoro je mrtvih, a jedan preživeli sa ozbiljnim povredama nakon što se u subotu srušio helikopter u blizini lednika Knik na Aljasci. Jedan od poginulih putnika je i češki milijarder Petr Kelner.

Portparolka planinarskog doma Tordrillo, skijališta severozapadno od Anchorage-a, rekla je u nedelju da je helikopter bio na "helikopterskom izletu" i da je imao dva ski vodiča, tri gosta i pilota.

Tim iz Centra za koordinaciju spašavanja na Aljasci upućen je na mesto pada nešto posle 22 časa, u subotu, napisali su vojnici, nakon što su dobili izveštaj o dospelom helikopteru i mestu mogućeg otpada.

Koliba
Kolibafoto: Profimedia

Preminuli su identifikovani u nedelju uveče kao 52-godišnji stanovnik Kolorada Gregori Harms, 56-godišnji stanovnik Češke Petr Kellner, 50-godišnji stanovnik Češke Benjamin Larochaik, 38-godišnji stanovnik Girdvooda Sean McManami i pilot, 33-godišnji stanovnik Anchoragea Zachari Russell.

Vest o smrti Petra Kelnera je saopštila i njegova finansijska grupacija "PPF", kompanija koja je kupila "Telenor" u Srbiji.

Američka Savezna uprava za vazduhoplovstvo objavila je da za sada nisu poznate okolnosti zbog kojih se helikopter srušio u subotu u 18.35 časova po lokalnom vremenu.

Kelnerov investicioni fond je 2018. godine postao vlasnik "Telenorovih" telekomunikacionih kompanija u regionu centralne i istočne Evrope.

U telekomunikacioni biznis "PPF" je ušao 2013. godine, kupovinom češkog i slovačkog "Telekoma 02" od španske "Telefonike", koja je na ta tržišta ušla 2005, odnosno 2006. godine.

PPF grupa je u Srbiji vlasnik telekomunikacione kompanije "Telenor" i Mobi banke.

Nacionalni odbor za bezbednost saobraćaja trenutno istražuje uzrok pada.

Spasilački tim stigao je da pronađe pet mrtvih putnika u helikopteru i jednog preživelog koji je prevezen na medicinsku negu. „Preživeli je i dalje u ozbiljnom, ali stabilnom stanju i pruža mu se medicinska nega u bolnici u sidrištu“, kažu državni vojnici.

Do nedelje uveče, pet tela sa mesta nesreće je pronađeno i obavešteni su najbliži rođaci pokojnika.

Mesto pada nalazi se 21 milju jugoistočno od Palmera, rekao je Clint Johnson, šef kancelarije NTSB.

„Nalazi se u oblasti vrlo strmog terena, snegom prekrivenog terena, tačno oko 5000 do 6000 stopa ... na severnoj strani reke Knik“, rekao je.

„Sada smo u režimo oporavka“, rekao je. Rekao je da je cilj da se oporavak obavi brzo, pre dolaska predviđene snežne oluje.

Vojnici države Aljaska, Nacionalna garda Aljaske i Gorska spasilačka grupa Aljaske pokušali su u nedelju napore na oporavku na mestu pada, napisali su vojnici.

Tordrillo Mountain Lodge unajmio je helikopter od kompanije Soloi Helicopters, kompanije za čarter sa sedištem u Vasilli, prema izjavi portparolke lože. Koliba se naplaćuje kao luksuzno odmaralište za više sportova i nudi vođene pakete za heli skijanje tokom zime koji počinju sa 15.000 američkih dolara po osobi.

„Ova vest je poražavajuća za naše osoblje, zajednicu u kojoj poslujemo i porodice preminulih. U 17 godina poslovanja ovo je prvi put da se moramo suočiti sa događajem ove mere “, stoji u izjavi lože.

U nedelju uveče ukinuto je ograničenje leta koje je postavljeno na području glečera Knik za misiju oporavka tokom dana.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.