LUKAŠENKO PROGOVORIO O OPOZICIONOM NOVINARU PROTAŠEVIČU: "Planirao je KRVAVU POBUNU"!
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, Foto: Beta

INCIDENT SA AVIONOM RAJANERA

LUKAŠENKO PROGOVORIO O OPOZICIONOM NOVINARU PROTAŠEVIČU: "Planirao je KRVAVU POBUNU"!

Protaševič je stavljen na poternicu beloruskih vlasti u novembru, nakon prošlogodišnjih masovnih protesta organizovanih zbog sporne izborne pobede Aleksandra Lukašenka

Objavljeno:

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je opozicioni bloger Roman Protaševič, čije je hapšenje izazvalo međunarodno negodovanje, planirao da izvede krvavu pobunu u Belorusiji, javio je Tas s.

Protaševič je stavljen na poternicu beloruskih vlasti u novembru, nakon prošlogodišnjih masovnih protesta organizovanih zbog sporne izborne pobede Aleksandra Lukašenka, preneo je Rojters.

Lukašenko je optužio Zapad da je pokušao da iskoristi preusmeravanje aviona "Rajanera" tokom vikenda za vođenje hibridnog rata protiv njega i rekao da je lažno prikazao njegovo postupanje u vezi sa incidentom.

On je naveo da je postupio legalno i u skladu sa svim međunarodnim normama, ali da su oni koji mu ne žele dobro pokušali da iskoriste avionsku epizodu kako bi probali da podriju njegovu vladavinu.

- Kao što smo predviđali, oni koji nam ne žele dobro izvan zemlje i u zemlji su promenili metode napada na državu - rekao je Lukašenko u parlamentu.

Oni koji nam ne žele dobro su prešli mnoge "crvene linije" i napustili su zdrav razum i ljudski moral, istakao je predsednik Belorusije.

Ovo je prvi njegov komentar nakon prinudnog sletanja putničkog aviona "Rajanera", koje je izazvalo međunarodno negodovanje, preneo je Rojters.

Predsednik Belorusije, kako tvrdi agencija, naredio je u nedelju prinudno sletanje u Minsk aviona kompanije "Rajaner" u kojem je putovao istaknuti opozicioni bloger Roman Protaševič.

U izveštaju britanske novinske agencije se navodi da je Lukašenko lično naredio i da jedan avion beloruske ratne avijacije doprati avion "Rajanera" do aerodroma u Minsku.

Protaševič, koji je bio na poternici beloruskih vlasti nakon prošlogodišnjih masovnih protesta organizovanih zbog sporne izborne pobede Aleksandra Lukašenka, uhapšen je nakon sletanja aviona na aerodrom u Minsku.

Tihanovska najavila novu fazu protesta

Beloruska opozicija je spremna za novu fazu protesta protiv vlasti u Minsku, izjavila je danas liderka opozicije Svetlana Tihanovska.

- Nemamo šta više da čekamo, moramo jednom zauvek da zaustavimo teror - poručila je na društvenim mrežama Tihanovska koja je trenutno u egzilu u Litvaniji, prenosi Rojters.

Masovni protesti izbili su protiv Lukašenka prošlog leta nakon što je on proglasio pobedu na predsedničkim izborima za koje su njegovi protivnici rekli da su namešteni, ali su ubrzo izgubili na snazi nakon što su beloruske vlasti krenule sa njihovim suzbijanjem.

Bonus video:

02:26

UDARILA GROBARKA NA ZVEZDAŠICU U CENTRU BEOGRADA PRED DERBI Imamo HAOS snimak - PAZITE SAMO ŠTA SU IMALE DA KAŽU!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.