CUFENHAUZEN: Poršeov pokretni muzej u Štutgardu
Ilustracija, Foto: EPA/SEBASTIEN NOGIER

porše stil

CUFENHAUZEN: Poršeov pokretni muzej u Štutgardu

Glavni deo građevine liči na oštri trougao i oslanja se na tri stabilna stuba. Autor projekta, Bečlija Roman Delugan, poredi svoj projekat sa izgradnjom mostova

Objavljeno:

U nemačkom gradu Štutgartu ovog vikenda je otvoren muzej poznate luksuzne marke automobila "Porše", u kojem su predstavljeni sportski modeli izrađeni u poslednjih sedam decenija.

Muzej je izgrađen u predgrađu Cufenhauzen, poznatijem kao "Porše siti", jer se tu nalaze mnogobrojne hale za proizvodnju i radionice ovog automobilskog giganta.

Kako opisuje nemački radio Dojče vele, zgrada muzeja projektovana je u skladu sa "imidžom" kompanije - stiče se utisak da je "pala s neba". Fasada je od belog, plemenitog čelika i podseća na ogledalo, a čitava konstrukcija izgleda kao da lebdi u vazduhu.

Glavni deo građevine liči na oštri trougao i oslanja se na tri stabilna stuba. Autor projekta, Bečlija Roman Delugan, poredi svoj projekat sa izgradnjom mostova.

"Takvu građevinu bi pre četiri ili pet godina bilo nemoguće napraviti. Ajfelova kula ima 7.800 tona čelika, a ovaj muzej ima 10.000 tona. Ali nije reč o količini, već o kompleksnosti celog projekta. Činjenica da samo tri stuba nose ovu ogromnu masu ukazuje na veliku profesionalnost inženjera", kaže on.

U "Poršeovom" muzeju su kao pod konac poređani modeli po hronološkom redosledu. Atrakcija za obožavatelje tehnike je, bez sumnje, trostruki uzdužni presek jednog "poršea", kojim se otkriva i najsitniji detalj. To je istovremeno jedini eksponat sa izložbe, koji ne može da se vozi, jer je zamišljeno da čitav muzej bude "pokretan". Štutgartski arhitekta H.G. Merc objašnjava da je poenta u tome da se "automobili ovde vraćaju, malo se "odmore" i opet odlaze"

"Radi se o drugačijoj vrsti muzeja, gde se eksponati čuvaju, ali i koriste. Ovde je sve u pokretu, što i priliči našim eksponatima", kaže on.

(Espreso / Tanjug-Ekos)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.