MALA IZLAZNOST: Desničari izgubili izbore u Francuskoj!
Marin Le Pen, Foto: Profimedia

manja od 30 odsto

MALA IZLAZNOST: Desničari izgubili izbore u Francuskoj!

Le Penova je priznala da njena stranka nije uspela da osvoji nijedan od 12 regiona, ali je navela da se odmah okreće predsedničkim izborima

Objavljeno:

Ekstremno desničarska stranka Nacionalni front Marin Le Pen (Marine) nije uspela da pobedi ni u jednom regionu na regionalnim izborima u Francuskoj, preliminarni su podaci izlaznih anketa.Izlaznost širom zemlje je i danas do kasnih popodnevnih sati bila manja od 30 odsto.

Međutim iako je izlaznost mala, regionalni izbori su bili svojevrstan "lakmus papir" za predsedničke izbore 2022. godine.

Le Penova je priznala da njena stranka nije uspela da osvoji nijedan od 12 regiona, ali je navela da se odmah okreće predsedničkim izborima.

Agencija za anketiranje Ifop je procenila da je krajnje desničarski Nacionalni front jedva prešao 20 odsto glasova na nacionalnom nivou.

Izlazne ankete pokazuju da je Nacionalni front pobedjen i na jugoistoku, u regionu koji su imali najviše šanse da osvoje.

U Francuskoj su danas gradjani glasali u drugom krugu regionalnih izbora, nedelju dana posle prvog kruga obeleženog malim odzivom birača.

Regionalni izbori obično ne privlače mnogo birače, a ove godine kampanja za te izbore praktično nije ni održana zbog mera protiv korona virusa.

Najviše glasova u prvom krugu, oko 26 odsto, osvojila je desničarska stranka Republikanci, dok je na petom mestu vladajuća Republika u pokretu.

Ekstremno desničarka stranka Nacionalni front ostvarila je slabiji rezultat od očekivanog.

Francuzi u oba kruga izbora biraju savetnike 13 regiona u Francuskoj i dva u prekomorskim teritorijama za mandat od šest godina.

Regionalne vlasti su zadužene u oblastima koje se direktno tiču gradjana, kao što su javni prevoz, obrazovanje i regionalno planiranje.

(Espreso / Beta AP)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.