GODIŠNJICA SMRTI LEJDI DI: Novinar koji je bio na licu mesta OTKRIVA NOVE DETALJE koji nisu bili poznati do sada
Princeza Dijana, Foto: Profimedia

SEĆANJE NA LEJDI DI

GODIŠNJICA SMRTI LEJDI DI: Novinar koji je bio na licu mesta OTKRIVA NOVE DETALJE koji nisu bili poznati do sada

Dana kada je princeza Dijana preminula sećaju se i mnogi novinari, a pogotovo oni koji su izveštavali sa mesta nesreće

Objavljeno:

Na današnji dan 1997. godine tragično je preminula princeza Dijana. 'Kraljica srca', kako su je zvali od milja dirnula je mnoge svojom dobrotom i požrtvovnošću, te se mnogi teško mire s činjenicom da je od njene smrti prošlo već 24 godine.

Dana kada je princeza preminula sećaju se i mnogi novinari, a pogotovo oni koji su izveštavali s mesta nesreće. Kevin Konoli je tada bio dopisnik iz Pariza, a sada tvrdi da je gotovo morao da "dešifruje" informacije o njenoj smrti.

- Mi smo vrlo oprezno slušali francuske vlasti i pokušavali da dešifrujemo ono što su nam govorili. Policija je bila vrlo oprezna u vezi sa informacijama koje je objavljivala - rekao je Konoli za britanske medije. Dodao je da je prva informacija policije i iz bolničkih izvora bila ta da je princeza povređena, a da o smrti nije bilo ni reči.

Kevin vjeruje da su francuske vlasti bile užasnute što su se morale suočiti s takvom užasnom situacijom i da su bili svjesni da će to izazvati reakcije globalnih razmera.

Inače, Povodom Dijaninog 60. rođendana Dejli mejl je objavio serijal tekstova u kojima su otkriveni dosad nepoznati detalji o princezinoj tragičnoj smrti.

Ranog letnjeg jutra, 31. avgusta 1997. u četiri ujutru, svet saznaje tragičnu vest - princeza Dijana proglašena je mrtvom u pariskoj bolnici u koju je dovedena u dva ujutru nakon stravične automobilske nesreće.

Bežeći od navalentnih paparaca, Dijana i njen novi dečko Dodi Al Fajed, kao i vozač i telohranitelj, doživeli su udes u tunelu nedaleko od Ajfelovog tornja. Paparaci su ih pratili na motorima.

Nesreća se dogodila 20 minuta nakon ponoći, ali Dijana je prevezena u bolnicu tek dva sata kasnije. Ono što se dogodilo pred odlazak u bolnicu malo je kome poznato.

Prvi na mestu nesreće je bio doktor Fredrik Mejes koji se upravo vraćao s privatne zabave. Ne znajući ko u automobilu, prvi je uzeo Dijanin život u svoje ruke. Prema njegovim rečima, Dijana je delovala u redu, bez ozbiljnijih vidljivih povreda. Jedino što je primetio je da teže diše, zbog čega je iz auta odmah doneo masku s kiseonikom.

Princeza Dijana
foto: Profimedia

Dijana je u početku delovala stabilno i upitala je: "O Bože, šta se dogodilo?". To je bila jedna od njenih poslednjih izgovorenih rečenica.

Dvadesetak minuta nakon nesreće stigla je i hitna pomoć, pružajući joj preko potrebnu pomoć jer je već tada Dijana odavala probleme sa srcem i disanjem. Više od pola sata prošlo je nakon dolaska hitne pomoći, a lekari su se napokon oko jedan sat i 30 minuta nakon ponoći uputili s Dijanom u parisku bolnicu.

Tokom operacije doktori su ustanovili da joj je pukla koronarna arterija, što je dovelo do izliva krvi u pluća. Stručnjaci za reanimaciju su dva sata pokušavali da je održe u životu masažom srca., ali su njihovi napori bili uzaludni.

Princeza Dijana je sahranjena na ostrvcetu usred jezera Raund Oval, na kojem plivaju četiri crna labuda, a do njenog groba treba proći pored 36 hrastova, zasađenih za svaku godinu njenog života. Pokopana je u crnoj haljini koju je naručila nekoliko nedelja pre smrti, s krunicom koju joj je darovala Majka Tereza, koja je umrla samo sedam dana posle nje.

Tek nedavno se saznalo da Dijana tog dana nije trebalo da bude u Parizu. Dijana se poslednjih dana svog života užasnuto borila za malo života i privatnosti za kojom je toliko čeznula i koju na kraju, nažalost, nikada nije dobila.

Naime, Dijana se trebala vratiti u London 28. avgusta, ali je odlučila da produži letovanje i otputuje u Pariz zbog užasnog medijskog linča koji se vodio protiv nje u Velikoj Britaniji.

Bonus video:

04:50

NOVINARI ESPRESA UZELI PUŠKE U RUKE I PUCALI JEDNI U DRUGE! Probali smo AIRSOFT, najnoviju HIT IGRU! (VIDEO)

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.