PODRŽAVAO ISIS I INSPIRISALA GA EKSTREMISTIČKA IDEOLOGIJA: Šta se zna o napadaču iz Oklanda?
Ilustracija, Foto: AP

VUK SAMOTNJAK

PODRŽAVAO ISIS I INSPIRISALA GA EKSTREMISTIČKA IDEOLOGIJA: Šta se zna o napadaču iz Oklanda?

Kako se navodi, napadač je još od 2016. bio poznat bezbednosnim agencijama

Objavljeno:

Mlađi muškarac, koji je podržavao ISIS, izbo je najmanje šest ljudi u supermarketu u Oklandu. Prema rečima premijerke Novog Zelanda Jasinde Ardern, u pitanju je nasilni ekstremista koji je od ranije poznat policiji.

Napadača su policajci ubili u roku od 60 sekundi otkako je počeo napad. Mediji navode da je u pitanju državljanin Šri Lanke, koji je živeo na Novom Zelandu od 2011. godine.

- Nasilni ekstremista počinio je teroristički napad nad nevinim civilima - rekla je premijerka tokom konferencije za medije.

Kako se navodi, napadač je još od 2016. bio poznat bezbednosnim agencijama.

- Za ovu osobu naši bezbednjaci su znali od ranije i stalno je bio pod prismotrom. Malo je onih koje tako pratimo - rekla je Ardern, ističući da je očajna zbog svega što se dogodilo.

Policajci koji su pratili napadača mislili su da je ušao u prodavnicu da bi nešto kupio. Međutim, on je izvadio veliki nož i nasumično krenuo da bode ljude oko sebe.

- Ovde je neko ko ima nož, ima nož - čuje se kako jedna žena govori u snimku koji je osvanuo na društvenim mrežama nakon napada.

Na snimku se potom čuje pucnjava. Ispaljeno je najmanje deset projektila.

- Učinili smo sve što je bilo u našoj moći da ga pratimo i činjenica da smo napadača likvidirali u roku od 60 sekundi najbolje govori koliko smo bili blizu njega sve vreme - navela je premijerka.

Ona je napadača opisala kao "vuka samotnjaka", koji je podržavao ISIS i kojeg je inspirisala ekstremističkea ideologija.

- Po zakonu nismo mogli da ga držimo u zatvoru - navela je premijerka.

Od šestoro ranjenih, troje je u kritičnom stanju, dok je jedna osoba u teškom stanju, naveli su iz bolnice.

Ardernova je istakla da bi svaki napad na muslimansku zajednicu bio pogrešan, te da je samo napadač odgovoran za horor koji se dogodio i niko drugi.

Bonus video:

01:18

KRVOPROLIĆE U NOVOM SADU, IMA MRTVIH! Džipom uleteo u dvorište PA ZAPUCAO, ubijen mladić (26), drugi ranjen (VIDEO)

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.