SRPSKI DOKTOR SE JAVIO IZ AVGANISTANA: Previše je tiho, kao zatišje pred buru!
Dr Urošević, Foto: Printscreen

izveštavanje iz avganistana

SRPSKI DOKTOR SE JAVIO IZ AVGANISTANA: Previše je tiho, kao zatišje pred buru!

Doktor Urošević radi u hitnoj pomoći u gradu, sada, kada su borbe gotove, odeljenje više nije prepuno kao pre nekoliko nedelja. Bombe i meci su utihnuli i ulice su ponovo mirne

Objavljeno:

Britanske trupe bile su stacionirane u provincijo Helmand na jugu do dolaska talibana 13. avgusta. Provincijska prestonica Laškar Gah bila je poprište nekih od najžešćih sukoba u nedeljama uoči dolaska talibana.

Na oglasnoj tabli dr Viktora Uroševića visi plastična kesa sa mecima - Zovemo ga našim zidom sramote - kaže dok vadi jedan metak. Većina su municija velikog kalibra koju je uklonio iz rana mladih pacijenata.

Doktor Urošević radi u hitnoj pomoći u gradu, sada, kada su borbe gotove, odeljenje više nije prepuno kao pre nekoliko nedelja.Bombe i meci su utihnuli i ulice su ponovo mirne.

- Veoma je čudno. Ovde sam nekoliko godina, ali nikada nije bilo ovako tiho - rekao je on. "Sve mi deluje kao zatišje pred buru. Nadam se da nisam u pavu. Videćemo - dodao je Urošević.

U sukobima su uništene do temelja brojne zgrade i kuće u gradu, pa porodice koje su se vratile u grad, nakon što su pobegli pred bombama, zatekli su svoje kuće u ruševinama.

- Sada spavaju ispred džamije, po ulicama. Nemaju novca da obnove svoje kuće, pa su mnogi postali beskućnici ili moraju da žive sa rodbinom - priča doktor.

Kako kaže, mnoge porodice u ovoj oblasti su siromašne i teško sastavljaju kraj sa krajem, kako su banke bile zatvorene neko vreme, manjak keša dodatno je napravio problem.

Mnoge humanitarne organizacije koje su im pomagale, napustile su zemlju zbog talibana.

Dr Urošević, koji je iz Srbije, odlučio je da ostane.

- Imamo odgovornost. Ovo je jedini centar za traume u provinciji. Ljudima je potrebna hrana, novac, lekovi - rekao je on.

Bonus video:

40:28

USIJANJE DANA 31.08.2021. SIMEUNOVIĆ I ŽIVOTIĆ: ZAVRŠENA EVAKUACIJA U KABULU

(Espreso/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.