VULKAN NA KANARSKIM OSTRVIMA AKTIVAN I 5 DANA NAKON ERUPCIJE: Izbacuje pepeo i do 4.500 metara u vis!
Ilustracija, Foto: Printscreen/Facebook

VULKAN KUMBRE VIJEHA

VULKAN NA KANARSKIM OSTRVIMA AKTIVAN I 5 DANA NAKON ERUPCIJE: Izbacuje pepeo i do 4.500 metara u vis!

Stanovnici ostrva uglavnom žive od poljoprivrede i turizma, a mnogi od njih bi mogli da ostanu bez sredstava za rad i život

Objavljeno:

Vulkan Kumbre Vijeha na španskim Kanarskim ostrvima i dalje je aktivan i izbacuje lavu, pet dana nakon erupcije, saopšptile su tamošnje vlasti.

Lava je prekrila oko 180 hektara, blokirala 14 kilometara puteva i uništila oko 400 objekata, uključujući i mnoge domove na La Palmi, ostrvu koje pripada Kanarskim ostrvima.

Stanovnici ostrva uglavnom žive od poljoprivrede i turizma, a mnogi od njih bi mogli da ostanu bez sredstava za rad i život.

Premijer Španije Pedro Sančes je tokom posete ostrvu rekao da će vlada usvojiti paket mera pomoći ostrvljanima kako bi "obnovili živote".

Vlada će pomoći izgradnju i obnovu domova i škola, puteva, mreže za navodnjavanje i podsticaj turističkom sektoru. Sančes nije rekao koliko će novca biti izdvojeno, ali je najavio da će detalji biti poznati nakon sastanka ministara naredne nedelje.

Prošle sedmice registrovano je oko 1.130 u oblasti oko vulkana.

Vulkan izbacuje pepeo i do 4.500 metara u vis, a vlasti su savetovale gradjane da nose maske jer vulkan takodje izbacuje dnevno izmedju 8.000 i 10.500 sumpor dioksida, koji utiče na pluća.

Zbog erupcije vulkana Kumbre Vijeha, u kojoj nije bilo povredjenih ni stradalih, evakuisano je 6.100 ljudi, uključujući 400 turista.

Jedan tok lave se zaustavio, a drugi se i dalje kreće prema moru brzinom od četiri do pet metara na sat. Zvaničnici kažu da bi slivanje lave i erupcije mogli da potraju još nekoliko nedelja ili meseci.

Bonus video:

06:56

ESPRESO INTERVJU: Sloba Radanovic

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.