ZAMENIK SERGEJA LAVROVA TVRDI: Postoji mogućnost da se ponovi "KUBANSKA RATNA KRIZA"
Sergej Rjabkov, Foto: PrintscreenYoutube

tenzija raste

ZAMENIK SERGEJA LAVROVA TVRDI: Postoji mogućnost da se ponovi "KUBANSKA RATNA KRIZA"

Moskva nikome ne preti, ponovio je Rjabkov, ali upozorava Zapad na posledice njihovih neprijateljskih koraka

Objavljeno:

Rusija smatra da postoji mogućnost da se ponovi Kubanska raketna kriza, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

- Sasvim je moguće da dođe do toga. Ako, što bi se reklo, kolege sa druge strane to ne shvate i ako sve nastavi da se odvija kao do sad, po logici razvoja događaja možemo se iznenada probuditi i naći u nečem sličnom. To bi bio opšti neuspeh diplomatije, ali još imamo vremena da pokušamo da se dogovorimo na razumnoj osnovi - rekao je Rjabkov, preneo je Sputnjik.

Kako je objasnio, situacija se pogoršala zbog kršenja obaveze sprečavanja vojnih aktivnosti u blizini ruskih granica, što je sada sve više primetno.

- Predlažemo razumnu alternativu ovome što se dešava. Pravne garancije mogu biti formulisane na različite načine, ali to bi trebalo da budu garancije u formi ugovora, ne obećanja, niti nekakve reči, sve smo to prošli mnogo puta... Nama, Rusiji su neophodne garancije naše bezbednosti - bezbednosti u globalnom smislu, ne u nekom konkretnom segmentu nego generalno, s obzirom na to da se za nas situacija zaista pogoršala - istakao je diplomata.

Moskva nikome ne preti, ponovio je Rjabkov, ali upozorava Zapad na posledice njihovih neprijateljskih koraka.

- U američkoj spoljnoj politici nije ostao nijedan instrument protiv Rusije osim ucena, pretnji i sankcija, ali to nije jezik koji razumemo. Moramo da pokažemo čvrstinu, što se sada i dešava - poručio je ruski diplomata.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 1. decembra predložio da se krene u pregovore oko postizanja pravnih garancija za neširenje NATO-a na istok . Putin je naglasio da je najvažniji zadatak ruske diplomatije dobijanje pouzdanih i dugoročnih garancija bezbednosti.

Nakon održanog virtuelnog samita predsednika SAD i Rusije, Bela kuća je saopštila da predsednik SAD DŽo Bajden nije dao garancije Putinu da će Ukrajina ostati izvan NATO, podseća Sputnjik.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.