FESTIVAL LAMPIONA NA ZOI: Šta se desi kada se poklopi zimska Olimpijada i festival svetlosti u Kini?
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

PRAZNICI

FESTIVAL LAMPIONA NA ZOI: Šta se desi kada se poklopi zimska Olimpijada i festival svetlosti u Kini?

Prvi mesec svake kineske lunarne godine je najpopularniji na ovom mestu. Uronjeni u gustu prazničnu atmosferu, turiste zabavljaju jaka svetla dok pada noć

Objavljeno:

Kako se tradicionalni kineski festival lampiona poklopi sa Zimskim olimpijskim igrama koje su u toku, ledene skulpture i lampioni sa olimpijskim elementima stvaraju zapanjujuću scenu u Pekingu, pružajući posetiocima fantastično vizuelno iskustvo.

Napravljene od obojenog leda i osvetljene različitim vrstama svetla, skulpture Bing Dven Dvena i Šueja Rona Rona, maskota Zimskih olimpijskih igara i Paraolimpijskih igara u Pekingu, postaju najistaknutije ličnosti u scenskom mestu u klisuri Longking u okrugu Janking.

Prvi mesec svake kineske lunarne godine je najpopularniji na ovom mestu. Uronjeni u gustu prazničnu atmosferu, turiste zabavljaju jaka svetla dok pada noć.

"Odveo sam svoje dvoje dece ovde da vide skulpture od leda. To je lepo mesto, a atmosfera je takođe dobra“, rekao je Džang, posetilac iz centra Pekinga.

"Prvi put sam ovde i otišao sam da vidim dela Bing Dven Dvena, veoma je lepo“, rekao je drugi posetilac.

"Izložba je zvanično otvorena za javnost 15. januara. A posetilaca je svakim danom sve više", rekao je Ven Mingjun, šef centra za publicitet pekinške klisure Longking.

Iskusne zanatlije pozvane su da naprave fenjere na licu mesta u parku Šijuan u Pekingu, mestu gde je održana Međunarodne izložba hortikulture 2019. u okrugu Janking. I mnogi lampioni spajaju neke tradicionalne kulturne elemente.

"Na primer, postoje kineski zmajevi koji predstavljaju kineski duh. Ova godina je godina tigra, tako da imamo i neke lampione sa tigrovim glavama. U parku se nalazi pet kompleta lampiona Bing Dven Dvena i Šueja Ron Rona“, rekao je Liu Jan, menadžer odeljenja za administraciju aktivnosti pekinškog parka Šijuan.

Festival lampiona, pada na 15. dan prvog meseca po kineskom lunarnom kalendaru. Početak praznika označava završetak proslave Kineske lunarne nove godine.

(Espreso/Kineski radio internacional)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.