SLOVENIJA PRODUŽILA POLICIJSKE KONTROLE NA GRANICI SA HRVATSKOM I MAĐARSKOM! Poznato do kada važi odluka
Foto: Tamara Trajković

DONETA ODLUKA

SLOVENIJA PRODUŽILA POLICIJSKE KONTROLE NA GRANICI SA HRVATSKOM I MAĐARSKOM! Poznato do kada važi odluka

Vlada je posle sednice saopštila da je nivo rizika od terorizma i dalje povišen, u Sloveniji i drugde u Evropi

Objavljeno:

Slovenačka vlada donela je odluku da do 22. juna 2024. godine produži policijske kontrole na granici sa Hrvatskom i Mađarskom, navodeći kao razloge za to ''značajno pogoršanje bezbednosne situacije na Bliskom istoku'', terorističke pretnje, bezbednosnu situaciju u Avganistanu i nasilne sukobe u više afričkih zemalja.

Slovenija je prvi put uvela provere 21. oktobra, u skladu sa članom 28 šengenskih pravila o granicama, koje se mogu vršiti najviše dva meseca, a sada se poziva na član 25, koji dozvoljava policijske provere u dodatnih šest meseci, prenosi slovenačka novinska agencija STA.

Vlada je posle sednice saopštila da je nivo rizika od terorizma i dalje povišen, u Sloveniji i drugde u Evropi, pri čemu pretnja jednoj članici šengenske zone predstavlja pretnju svim članicama.

Granica, Prijepolje
foto: Rina

Policija je u više zemalja EU uhapsila nekoliko državljana trećih zemalja u antiterorističkim racijama, dok migracioni tokovi predstavljaju "bezbednosni rizik u ovom kontekstu", navodi se u saopštenju slovenačke vlade.

"Slovenija trenutno ne proverava sve putnike i isti sistem će ostati na snazi, sa ciljanim proverama fokusiranim na sprečavanje terorizma, ekstremizma i prekograničnog kriminala'', navodi se u saopštenju slovenačke vlade.

Bonus video:

04:08

KO FINANSIRA NEMIRE NA TLU EVROPE?

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.