ISPITALI SMO DA LI SE ISPLATI OTIĆI U LJUBLJANU ZA VIKEND: Ovo su detaljne cene, za JEDNO BAŠ PRETERUJU (FOTO)
Cene u Ljubljani, Foto: AP Photo Darko Bandic, Espreso, Nemanja Nikolić

cene u evropi

ISPITALI SMO DA LI SE ISPLATI OTIĆI U LJUBLJANU ZA VIKEND: Ovo su detaljne cene, za JEDNO BAŠ PRETERUJU (FOTO)

Posetili smo Ljubljanu i uočili cene koje ne bi odgovarale svim građanima Srbije

Objavljeno:

Putovanja tokom vikenda ili produženog vikenda građanima Srbije postala su navika pogotovo u situaciji sve veće inflacije i stagniranja u rastu plata.

Mesta u Srbiji, kao i obližnji evropski gradovi primamljivi su našim sugrađanima ne toliko zbog cena koliko zbog kratkog puta.

Da bi ispitali koliko je isplativo otići na vikend u neki evropski grad, novinari Espresa su se uputili u Ljubljanu.

Ljubljana
Ljubljanafoto: Nebojša Mandić

Koliko košta put do Ljubljane?

Ukoliko idete svojim kolima, put do Ljubljane traje oko pet sati, a cena putovanja zavisi od mesta na kome napunite rezervoar. Naš savet je da to uradite u Hrvatskoj koja i dalje ima najnižu cenu goriva u regionu.

No, ukoliko idete autobusom putovanje se zna odužiti i na osam sati, a cena karte u jednom pravcu je oko 4000 dinara ukoliko je uzmete koju nedelju unapred.

S druge strane, postoji i opcija BlaBla Car-a. Vožnja je kolima, te možete stići za pet sati, a cene variraju, prema aplikaciji, od 25 do 35 evra (između 3000 i 4100 dinara), ukoliko krećete iz Beograda.

Ljubljana
Ljubljanafoto: Profimedia

Cene smeštaja

Ukoliko rezervišete smeštaj za dve osobe tokom vikenda, za dva noćenja najjeftinije možete proći 45 evra ili oko 5300 dinara.

Kakve su cene u Ljubljani?

Novinari Espresa su prvo seli na kafu, te izdvojili po dva evra za espreso ili oko 230 dinara, i dva i po evra za kapučino ili skoro 300 dinara.

Ukoliko živite u Beogradu, znate da su ovo približne cene za kafu i u restoranima u glavnom gradu Srbije.

Cena kafe u Ljubljani
Cena kafe u Ljubljanifoto: Espreso

No, ako želite da popijete pivo, tu već izdvajate posve više novca nego u Beogradu.

Za lager pivo ljubljanske pivnice Union, koje se naprosto ne razlikuje od drugih piva istog tipa - da, probali smo Union pivo - treba da izdvojite 3,80 evra za pola litre ili oko 450 dinara. Takvu cenu piva u Beogradu ćete naći u klubovima namenjenim noćnom provodu.

Točena piva u Ljubljani
Točena piva u Ljubljanifoto: Espreso

Uz pivo vam uvek dobro dođu grickalice, meze, ali u Ljubljani nema potrebe da ih naručujete jer ili koštaju više od piva ili su u malenim porcijama.

Meze uz pivo
Meze uz pivofoto: Espreso

Sada je vreme da govorimo o glavnom jelu.

Ako nemate želju da probate slovenačku nacionalnu kuhinju uvek možete da izaberete vegeterijanske i mesne univezalne specijalitete, ali to nije najpovoljnija opcija. Primera radi, piletina na žaru je skoro 15 evra ili oko 1800 dinara, rebarca su 18,5 evra ili oko 2100 dinara po porciji.

S druge strane probati tradicionalna jela isto košta podosta. Porcija kranjske kobasice i porcija slovenačkih domaćih štrukli u sosu od pečuraka - koje osobe koje ne vole pečurke nikako ne smeju da probaju jer one u stvari dominiraju jelom - uz salatu i domaće pivo ispašće vas 50 evra ili oko 6000 dinara.

Dapače, porcije jesu velike, te možete biti siti većinu dana.

Glavna jela, cene
Glavna jela, cenefoto: Espreso

Najveća atrakcija u Ljubljani

Srednjovekovna tvrđava, izgrađena u XI veku, Ljubljanski grad stoji na Brdu Grad iznad Ljubljane i naprosto je najveća atrakcija za turiste u glavnom gradu Slovenije.

Ako želite da dođete do nje, predlažemo da to uradite peške, ukoliko nemate srčanih problema. Uzbrdica jeste velika, ali deset minuta hoda će vam prijati. S druge strane, možete izabrati prevoz uspinjačem, ali vožnja u jednom smeru košta 3, 30 evra (380 dinara), a povratna karta 6 evra (700 dinara).

Veći deo tvrđave možete razgledati besplatno, diviti se Ljubljani sa vidikovca, a za muzeje i izložbe unutar tvrđave moraćete da izdvojite 12 evra (oko 1400 dinara).

Naprosto, Ljubljana jeste divan grad, mali i za vikend razgledanja bi bio dovoljan za seobuhvatnu sliku, ali cene su i te kako veće nego u srpskim gradovima, te je vikend-putovanje u glavni grad Slovenije ipak isplativije onima sa dubljim džepom.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

01:20

NOVE CENE I SISTEM PLAĆANJA ZA AUTOBUSE U NOVOM SADU! Vesna Hrnjak za Kurir pojasnila kako funkcioniše e-novčanik

(Espreso/ V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.