I OSOBE SA INVALIDITETOM ĆE SE RASHLADITI NA BAZENU OVOG LETA: Uz to su još i besplatni, da li ste ZNALI?
Ilustracija, Foto: Printscreen Youtube

ODLIČNA VEST

I OSOBE SA INVALIDITETOM ĆE SE RASHLADITI NA BAZENU OVOG LETA: Uz to su još i besplatni, da li ste ZNALI?

Svako ko je član Saveza može na besplatno plivanje u tačno određenim terminima

Objavljeno:

Nakon kratkog zahlađenja, u Srbiji će u toku nedelje ponovo početi da rastu temperature, a naredne sedmice živa u temometru skakaće i preko 40 stepeni u hladu. U tim situacijama, mnogi traže spas od vrućina, ako nisu na moru, traže ga na rekama, jezerima i u bazenima, međutim, na ovim lokacijama, retko kad se mogu sresti osobe sa invaliditetom. Gde one mogu da se rashlade, a da to nije kupatilo ili bazen u sopstvenom dvorištu?

Ima mesta, gde to oni mogu da učine, i to besplatno, ali ih je jako malo. Bar u Beogradu, i to mogu samo članovi Sportskog saveza osoba sa invaliditetom, i to u zatvorenim bazenima.

Ovaj Savez je 28. juna objavio kalendar aktivnosti gde osobe mogu na plivanje, program jačanja muskulature, razvoja motorike, stoni tenis.

Po tom kalendaru postoji 5 mesta na kojima osobe sa invaliditetom mogu na plivanje, dva do tri puta nedeljno. Radi se o Sportskom centru "Olimp", gde je program plivanja ponedeljkom, sredom i petkom od 9 do 10 časova. Zatim, mogu na obuku plivanja u SC "11. april" sredom i subotom od 17 d 18 časova, dok u SC "Banjica" mogu da plivaju ponedeljkom, sredom i petkom od 16 do 17 časova.

Banjica
foto: prentscreen/youtube

Rekreativno plivanje omogućeno im je i u Republičkom zavodu za sport, utorkom i četvrtom od 14 do 15 časova, a mogu i u SC "Mladenovac" na obuku subotom od 15 do 16 časova, s tim da će se u ovom centru to biti onemogućeno od 15. jula do 15. avgusta.

Jelena Šebez Inić, majka dečaka sa smetnjama u razvoju, odnosno koje ima autizam, kaže za Telegraf.rs da svako ko ide na plivanje po ovom rasporedu aktivnosti mora da ima roditelja kao pratnju ili drugog pratioca.

Na bazenima su uvek i treneri, međutim, s obzirom na to da je više plivača, onda je potreban pratilac.

- Osobe sa invaliditetom imaju određene termine na bazenima koje mogu da iskoriste, međutim, najčešće se ti termini poklapaju kada roditelji rade. Nebitno je koji je invaliditet u pitanju, svako može na plivanje, samo da si član Saveza - kaže Jelena za Telegraf.rs i dodaje da u terminima koji su određeni za plivanje osoba sa invaliditetom budu svi uzrasti, od 7 do 77 godina.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.