VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA JEDNU GRUPU PENZIONERA: Obavezno se prijavite!
Penzioner, Foto: Ana Paunković

STARI GRAD

VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA JEDNU GRUPU PENZIONERA: Obavezno se prijavite!

Neophodno je da se prijave za pregled

Objavljeno:

Gradska opština Stari grad u saradnji sa Slušnim centrom organizovaće 3. marta, na Svetski dan sluha, besplatnu proveru sluha za penzionere u prostorijama opštine.

Pomoćnik predsednika GO Stari grad Aleksandar Puača rekao je da besplatan pregled mogu da imaju svi koji imaju starogradsku karticu koju mogu izraditi u Uslužnom centru.

"Neophodno je da se prijave za pregled koji će biti organizovan u Svečanoj sali opštine Stari grad od 9 do 14 sati. Ukoliko bude veliko interesovanje organizovaćemo dodatne termine za naše seniore", rekao je Puača.

Prema njegovim rečima opština akcijom želi da ukaže na značaj dobrog sluha i podstakne ljude da obrate pažnju na stanje svog sluha. Rastko Savić iz Slušnog centara rekao je da je u tom centru ceo mesec mart posvećen ovom važnom datumu.

"Seniori će sutra moći da obave besplatan test sluha, besplatno individualno savetovanje sa profesionalnim akustičarem i besplatna proba slušnih aparata do 14 dana", rekao je on.

Dodaje da izbor i nabavka aparata nije kupovina tašne ili kravate, i da oko toga pacijent treba da se posavetuje sa audiologom ili akustičarem koji će pomoći u izboru odgovarajućeg aparata, probati aparat i osetiti da se izgubljen sluh može vratiti.

"Slušni aparat treba da pruži najveću moguću prirodnost slušanja, zbog toga je dobro uzeti aparat na probu od više dana kako bi u potpunosti doživeli slušanje preko aparata. Slušni aparat će vratiti radost u život i omogućiti osobi oštećenog sluha da normalno komunicira i uživa u svim životnim aktivnostima", rekao je Savić.

Prema njegovim rečima sa dva oka možemo da vidimo prostorno, a sa dva uha možemo da čujemo prostorno.

"Ako je utvrđeno da je nagluvost odnosno oštećenje sluha prisutno na oba uha savetuje se nošenje dva slušna aparata. Oštećenje sluha utiče na sposobnost lociranja izvora zvuka. Slušanje je skoro nemoguće sa samo jednim zdravim uhom. Međutim, ovo važi i za dva intaktna uha: proces starenja može otežati binauralni sluh. Zato što je smanjenje gornje slušne frekvencije tokom vremena neizbežna pojava. A to takođe može otežati lociranje zvukova", rekao je Savić.

Prema njegovim rečima, sinhronizovani slušni aparati koji se nose i na levom i na desnom uhu mogu da pomognu i oni međusobno komuniciraju i analiziraju dolaznu buku i zvuk kao i izvore buke i zvuka.

"Signali se zatim pojačavaju ili slabe u koordinaciji jedan sa drugim. Ova tehnologija se naziva binauralno spajanje ili binauralna sinhronizacija. Ovo stvara prostornu zvučnu sliku pomoću koje možete bolje locirati zvukove u prostoriji i bolje razumeti govor. Ljudi sa oštećenim sluhom mogu na taj način ponovo pobošljati svoj kvalitet života", objasnio je Savić.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.