U BEOGRADSKIM VRTIĆIMA HARA BRNU VIRUS, RODITELJI ZABRINUTI! Lekari objašnjavaju na KOJE SIMTOME obratiti pažnju!
Vrtić, Foto: Printscreen/RTS

ima li razloga brizi?

U BEOGRADSKIM VRTIĆIMA HARA BRNU VIRUS, RODITELJI ZABRINUTI! Lekari objašnjavaju na KOJE SIMTOME obratiti pažnju!

Bolest se manifestuje osipom po rukama i nogama i oko usta, temperaturom i manjkom apetita i najčešće prolazi za oko pet dana

Objavljeno:

U pojedinim prestoničkim domovima zdravlja prethodnih dana na pedijatrijama su veće gužve nego obično. Roditelji mališana iz vrtića kod dece uočavaju slične simptome – ospice oko usta, na stopalima i šakama, povišenu temperaturu. Ove simptome, kako objašnjavaju lekari, uzrokuje bolest ruku, nogu i usta (BRNU).

– U predškolskom dispanzeru Doma zdravlja „Savski venac” povećan je broj pregleda dece, od kojih se 30 do 50 odsto javlja sa simptomima BRNU virusa. Sada se na dnevnom nivou u dispanzeru pregleda od 80 do 100 dece – rekla je za agencije dr Marija Golubović, pedijatar ovog doma zdravlja.

Pedijatar / Ilustracja
Pedijatar / Ilustracjafoto: EPA/FRANCISCO GUASCO

Nova imunoterapija usporava napredak karcinoma za 74 odsto

Epidemija BRNU virusa izazvala je zabrinutost kod mnogih roditelja. Deca se uglavnom žale na bol u glavi i grlu, a dešava se i da odbijaju hranu. Navedene tegobe, kako kažu lekari, uobičajeni su simptomi ove bolesti.

– Bolest ruku, nogu i usta je blago virusno oboljenje, koje se najčešće javlja kod dece do pet godina starosti, a ređe kod odraslih. Infekcija počinje povišenom telesnom temperaturom, smanjenim apetitom, bolom u grlu i malaksalošću. Dan-dva nakon početnih simptoma javlja se ospa, najčešće u ustima, na dlanovima i stopalima, a ređe na kolenima, laktovima i genitalijama – navodi dr Slavica Maris, načelnica jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Stetoskop / Ilustracija
Stetoskop / Ilustracijafoto: Profimedia

Ovo virusno oboljenje najčešće traje tri do pet dana, a simptomi se mogu zadržati najduže 10 dana. Poput većine virusa, prenosi se direktnim kontaktom sa obolelim detetom koje kašlje i kija ili prljavim rukama.

Dijagnozu hronične limfocitne leukemije svake godine dobije 350…

– Pojava ovog virusa potpuno je uobičajena, a povećan broj slučajeva nastaje jer se virus lako širi pa ga mališani u vrtiću u grupama brzo prenose jedni drugima. Veliki broj roditelja prema simptomima već zna o čemu se radi, a za one koji se prvi put susreću sa bolešću savet je da ne paniče jer virus nije opasan – objašnjava dr Snežana Leković, načelnica pedijatrije Doma zdravlja „Vračar”.

Virus nije sezonskog tipa pa slučajeva zaraze ima tokom cele godine. Međutim, ovo oboljenje najčešće nema jake simptome, a oporavak je brz i bez posledica po zdravlje.

Briga roditelja nastaje i zbog informacije da je ova bolest uzrokovana koksaki virusom. Uzročnik jeste virus iz ove grupe, ali on, za razliku od tipičnog virusa koksaki, ne napada srce, pa nema opasnosti po ovaj vitalni organ – kaže dr Leković.

Dete je najviše zarazno u prvoj nedelji bolesti pa tada mališani ne treba da idu u vrtić i mešaju se sa drugom decom. Kada se tegobe pojave, potrebno je javiti se pedijatru radi postavljanja dijagnoze. Obično se propisuju samo antiseptici za grlo i paracetamol za ublažavanje bola.

Bolesno dete / Ilustracija
Bolesno dete / Ilustracijafoto: Profimedia

– S obzirom na to da je uzročnik virus, oboleloj deci se daje samo simptomatska terapija koja smanjuje temperaturu i bol, kao i savet za konzumiranje hladnih napitaka, koji ublažavaju bol u grlu i ustima – objašnjava dr Maris.

Jedina preventiva bolesti je higijena pa se roditeljima savetuje da deci ukažu na važnost pranja ruku. Kada se u vrtićima pojavi prvi slučaj ove bolesti, trebalo bi pooštriti mere opšte i lične higijene, preporučuju lekari.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.