VARATE SE AKO MISLITE DA JE CENTAR BEOGRADA "KRUG DVOJKE": Retko ko zna GDE JE ZAPRAVO, zaprepastićete se ISTINOM!
Trg Republike, Foto: Filip Plavčić

zanimljivost

VARATE SE AKO MISLITE DA JE CENTAR BEOGRADA "KRUG DVOJKE": Retko ko zna GDE JE ZAPRAVO, zaprepastićete se ISTINOM!

Mnogi ne znaju gde se geografski nalazi centar Beograda

Objavljeno:

Znate li gde je pravi, geografski centar Beograda? Naši sugrađani, često vode polemiku, gde se nalazi? Šta ako vam kažemo da je središte glavnog grada Srbije, 26 kilometra od onog za koji većina misli da jeste? Nije ni čudo to što grad sa dugom istorijom kakvu ima Beograd, za stanovnike ima nekoliko centara. Trg Republike, kako pokazuje mapa, današnji je kulturni centar prestonice. Možda smo navikli da se nalazimo "kod Konja“, ali to pre dva veka nije bilo pohvalno.

"Nekih gotovo dva veka ranije kada je Milijan Josimović radio prvi urbanistički plan za Beograd, ovaj ovde prostor je zapravo bio na samoj ivici grada i nalazila se čuvena Stambol kapija, jedan od ulaza zapravo u grad“, objašnjava naučni saradnik Geografskog instituta "Jovan Cvijić“, Zlata Vuksanović-Macura.

Zlata Vuksanović-Macura
Zlata Vuksanović-Macurafoto: Printscreen/RTS

Nakadašnji centar prestonice nalazio se na spoju Ulice Kralja Petra i Cara Dušana. Poput pravih ovdašnjih italijanskih trgova, bio je trgovinski centar. Početkom 20 veka, pomera se ka Savamali. Između dva svetska rata, zbog doseljavanja gotovo 10.000 stanovnika godišnje, središte Beograd se opet pomera.

"Tako da ceo taj prostor koji je išao od Tvrđave, Kalemegdana pa sve do Slavije pa opet do Cara Dušana i Nemanjinom zapravo je shvatan kao centar i nazivan je tada Siti“, navodi Vuksanović-Macura. Generalnim planom iz 2003. godine centralnom zonom, označen je Trg Republike. Ali, nije tako. Ova tačka je pravo geografsko središte glavnog grada. Sami obod Lipovačke šume. Bar prema Republičkom geodetskom zavodu.

Republički geodetski zavod
Republički geodetski zavodfoto: Marina Lopičić

Verovali ili ne, tako je. Vi dobro razmislite sledeći put kada se dogovarate da izađete do centra. Možda zalutate do Lipovačke šume.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.