PAZITE SE "BUGARSKIH BELIH DŽIPOVA"! Vozači u Beogradu tvrde da NAGLO IZLEĆU ispred automobila, a onda... (FOTO)
Saobraćaj u Bepgradu, Foto: Petar Aleksić

upozorenje se širi mrežama

PAZITE SE "BUGARSKIH BELIH DŽIPOVA"! Vozači u Beogradu tvrde da NAGLO IZLEĆU ispred automobila, a onda... (FOTO)

U Beogradu se pojavila nova prevara u kojoj se sudari namerno izazivaju

Objavljeno:

Prema zakonu, svaki udarac automobilom u zadnji deo vozila koje je ispred, povlači za sobom i automatsku krivicu. Prevaranti su upravo u ovoj zakonskoj odredbi videli šansu.

U Beogradu se pojavila nova prevara u kojoj se sudari namerno izazivaju! Žrtvama se preti policijom i težim sankcijama, a poenta je da prevaranti od navodnog krivca naplate štetu na licu mesta!

Suština nove "igrice", u koju su uključeni navodno beli džipovi sa bugarskim registrskim oznakama, bar tako tvrde korisnici društvenih mreža koji su u nju bili upleteni ni krivi ni dužni, jeste da vozač ispred vas naglo zakoči kako biste ga vi udarili otpozadi.

Upozorenje
Upozorenjefoto: Printscreen/Instagram/serbialive_beograd

Prema zakonu, svaki udarac automobilom u zadnji deo vozila koje je ispred, povlači za sobom i automatsku krivicu, jer to znači da se vozač nije držao propisanog rastojanja.

Prevaranti su upravo u ovoj zakonskoj odredbi videli šansu da na "finjaka" otimaju novac od ljudi, našta je ukazala i jedna korisnica društvenih mreža.

Iskustvo jedne gospođe
Iskustvo jedne gospođefoto: Printscreen/Instagram/serbialive_beograd

- Oprez, u Požeškoj ulici, ugao sa Kneza Višeslava, beli džip bugarskih registarskih tablica, iz desne trake naglo uleteo u levu, ispred mog auta. Srećom, brzo sam odreagovala, pa nije došlo do nezgode. Kasnije sam čula da ih je više, bugarski beli džipovi ordiniraju po gradu, izleću ispred kola i kad ih udare, uzimaju novac od vozača, "dogovore se" da ne bi izlazila policija - upozorila je ova žena.

Na njen post nadovezali su se i drugi korisnici koji su postali žrtve ovih prevaranata.

Iksustva drugih vozača
Iksustva drugih vozačafoto: Printscreen/Instagram/serbialive_beograd

- Meni stoka napravila 150 evra štete na autu i još mu dao 2.500 dinara da od...e. Naglo kočenje iz čista mira i udarac otpozadi. Automatski moja krivica...Uvek može da kaže "dete krenulo da pretrčava, otišlo je dok ste došli" i onda ja da ga p...m sa 50 odsto skupljom registracijom - objasnio je čovek koji je bio žrtva.

Sledeći je opisao kakav je tačno "modus operandi" novih prevaranata na beogradskim drumovima.

Besan vozač
Besan vozačfoto: Printscreen/Instagram/serbialive_beograd

- Inače, izleću i koče naglo da ih udariš otpozadi i tada si naravno uvek kriv. I onda, vataju na galamu i dogovor kao...

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da niko sa prevarantima ne treba da se dogovara i da jeste tačno da je vozač koji udari drugi automobil ispred sebe kriv, ali samo kad sudari nisu namerno izazvani.

Damir Okanović
Damir Okanovićfoto: Printscreen/TV Pink

- Zakon o bezbednosti saobraćaja zabranjuje preduzimanje naglih radnji, uključujući i naglo kočenje, osim radi izbegavanja neposredne opasnosti. Ukoliko prednje vozilo namerno zakoči radi izazivanja sudara, onda je odgovornost na vozaču koji je namerno kočio. Prevaranti se često "ubace " ispred drugog vozila, i odmah po ubacivanju naglo koče. U takvim slučajevima vozač zadnjeg vozila nipošto ne treba da se "dogovara" na licu mesta odnosno vadi novac iz džepa, već da pozove policiju i napomene policajcima kako je došlo do nezgode - kaže Okanović.

Bonus video:

01:24

AGENCIJA ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA: Puno preventivnih i edukativnih aktivnosti, tribine, kampanje i terenski rad

(Espreso / Republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.