SVI GLEDAJU U NEBO IZNAD BEOGRADA: Ovakav prizor se RETKO VIĐA, vijori se SRPSKA TROBOJKA na važan datum! (VIDEO)
Srpska trobojka na nebu, Foto: Printscreen/Instagram/serbialive_beograd

važan dan

SVI GLEDAJU U NEBO IZNAD BEOGRADA: Ovakav prizor se RETKO VIĐA, vijori se SRPSKA TROBOJKA na važan datum! (VIDEO)

Na nebu iznad Beograda vijorila se srpska zastava kada su helikopteri prodefilovali povodom državnog praznika

Objavljeno:

Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave koji se kao državni praznik slavi od 2020. godine na osnovu dogovora rukovodstva Srbije i Republike Srpske danas su na nebu iznad Beograda prodefilovali helkopteri sa srpskim zastavama.

Video snimak objavljen je na Instargram stranici serbialive_beograd uz opis: "Helikopteri sa srpskom zastavom lete iznad Beograda. Obeležavanje dana srpskog jedinstva, slobode i naše nacionalne zastave! Na snimcima novi helikopteri u našim službama 2x H-145M u okviru helikopetrske jedinice MUP-a Srbije i 1x H215 Super Puma u sastavu naše vojske".

Ovaj praznik obeležava se širom Srbije na dan kada je 1918. godine posle krvavih, strašnih, dramatičnih, tragičnih i junačkih borbi, srpska vojska probila Solunski front i faktički označila početak oslobođenja Kraljevine Srbije. Za to je bilo potrebno svega 45 dana našim junačkim precima.

Početak proboja Solunskog fronta jedan je od ključnih datuma Prvog svetskog rata i veliki dan u nacionalnoj istoriji.

Na ovaj dan se po pravilu ističe nacionalna zastava na zgradama gradskih i javnih službi, ali i na privatnim objektima, sa ciljem da se pokaže poštovanje prema zastavi kao jednom od najznačajnijih elemenata državnosti. Srpska zastava u tri boje, poznata kao crveno-plavo-bela trobojka, prvi put je bila ustanovljena u 19. veku, u okviru Sretenjskog ustava.

Bonus video:

01:31

Zastava Srbije koja je prošla sve i svašta

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.