ESPRESO NA FESTU: Kako je Duško Radović inspirisao film "Za danas toliko"?
Za danas toliko, Foto: Printscreen/Youtube/Zadanastoliko

priče sa festa

ESPRESO NA FESTU: Kako je Duško Radović inspirisao film "Za danas toliko"?

Ekipa filma "Za danas toliko" večeras premijerno u MTS Dvorani

Objavljeno: 14:45h

Film "Za danas toliko" premijerno će biti prikazan beogradskoj publici na Festu večeras u MTS Dvorani.

Film je u režiji Marka Đorđevića i glumačkom postavom koju predvodi Nikola Rakočević, Filip Đurić, Ivana Vuković, Miona Pejković i Goran Bogdan.

Spremanjem omiljenih kolača – čupavaca, Šarenci uspevaju da namame najstarijeg brata da dođe kući. Vreme kao da prestaje da postoji i počinje bajka o srećnim ljudima. Naizgled obični letnji dani postaju neobični. Zaljubljeni u život, oni uzdižu realnost iznad tla, rasterujući tamne oblake vedrinom.

Na konferenciji za štampu, ekipa filma se pojavila kao da su tim, noseći istu majicu sa natpisom "za danas toliko" kao uniformu.

Za danas toliko
Za danas tolikofoto: Printscreen/Youtube/Zadanastoliko

"Ovo je sve počelo u vreme korone, slučajno sam naleteo na knjigu Duška Radovića, koju sam počeo da prepisujem u formu scenarija i tako je sve počelo." izjavio je Marko Đorđević, te dodao:" Ja naravno ne mogu ni da se približim rečenicama i dovitljivosti Duška Radovića, ali sam želeo da prenesem duh knjige na film. To nešto jednostavn, naivno, a da u pozadini ima dubinu, duh, život."

Snimanje je bilo dugotrajno.

"Imali smo puno snimajućih dana, još više dosnimavajućih dana. Snimanje je počelo 2022. godine, a dosnimavanje scena je bilo u 2023. godini, tako da smo imali vremena da se sve proba i tako smo napravili tu "životnost" u scenama."

Kao opis filma uzima se - bajka o srećnim ljudima, što je režiser Marko Đorđević, poznat po filmu "Moj jutarnji smeh", objasnio:

"Ta rečenica nije moja, vidi se da stvarno sve uzimam od drugih ljudi;" našalio se i dodao: "Teško mi je da objasnim film, šta god sam probao da objasnim, bilo mi je netačno, film nije ni realan, a ni totalno nerealan. Taj izraz bajka o srećnim ljudima je pogodio suštinu."

Nikola Rakočević u filmu 'Za danas toliko'
Nikola Rakočević u filmu "Za danas toliko"foto: Printscreen/Youtube/Zadanastoliko

Jedan od glavnih likova je i Nikola Rakočević, koji glumi lik Vase, koji se vraća kući iz Beograda, a da li je on jedini koji je tu "tužan"?

"Nije, on je usamljen kad dođe kući, u Beogradu mu je super. Samo kad ode kući, i vide kako oni žive "mimo" njega, a i to što nema ključ od kuće. Nije to Vasina usamljenost, već ta distanca koju oni stavljaju jer živi u Beogradu. Naravno, najvažnije je da se oni međusobno vole."

O toj njihovoj sreći, Nikola je rekao: "Najlepše u ovom scenariju mi je bilo to što oni, i povrh svih problema, odlučuju da budu srećni. Oni žele da uživaju u životu koji imaju."

Goran Bogdan je glumac sa najviše filmova na ovom festu, ima ih pet, a on u filmu tumači ulogu kuma.

Goran Bogdan
Goran Bogdanfoto: Antonio Ahel/ATAImages

"Kum je isto tako jako srećan, slični se ljudi lako prepoznaju. Najbajkovitiji momenat filma je upravo ta odluka da mi možemo da odlučimo kako će nas život ići. Sve je to jedna vrsta percepcije."

Film je sniman u Kragujevcu, rodnom mestu većine od glumaca, ali i režisera i producenta, Miloš Pušića.

"Svi se znamo, čak smo i svi išli u istu dramsku radionicu, samo u različitim generacijama. Time što smo odabrali Kragujevac, smo dobili više vremena za biranje lokacija i snimanje."

Za danas toliko
Za danas tolikofoto: Printscreen/Youtube/Zadanastoliko

O snimanju u rodnom Kragujevcu, Nikola Rakočević je izjavio: "Lepo je bilo snimati kući, mi sve svi dugo znamo, zajedno smo bili u tom Domu omladine na radionicama, provodili smo vreme zajedno, svi smo maštali da jednog dana postanemo glumci."

Film se međutim ne bavim lokalpatriotizmom, već o nečemu što je svima poznato.

"Ne možemo mi da snimamo holivudski film gde oni lete u svemir i jure se puškama. To nam je strano, mi znamo šta smo radili kao deca. Time što pričamo nešto što dobro znamo, nešto lično, to je univerzalno. Pričamo nešto nama blisko, ali opet nešto što se tiče svih ljudi. To je kvalitet ovog filma."

Ćerku u filmu tumači mala Miona Pejković, kojoj je ovo prva uloga, a ona se "požalila" na snimanje: "Verovali ili ne, morala sam neke scene da ponavljam, jer su mi ispali mlečni zubi."

Bonus video:

00:20

Otvaranje fest

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.