RODITELJIMA MOŽDA NIJE NI PALO NA PAMET DA 20.000 DINARA POMOĆI MOGU DA ISKORISTE I OVAKO: Deca će biti presrećna
Ekskurzija, Foto: Vladimir Sporčić, beta ana slović, Printscreen/Twitter/Udruženje potrošača EFEKTIVA

20.000 DINARA POMOĆI

RODITELJIMA MOŽDA NIJE NI PALO NA PAMET DA 20.000 DINARA POMOĆI MOGU DA ISKORISTE I OVAKO: Deca će biti presrećna

Prijave za ovu pomoć počinju već u ponedeljak, 22. aprila, a trajaće do kraja leta

Objavljeno:

Umesto besplatnih udžbenika, svi beogradski đaci dobiće u septembru po 20.000 dinara, a Ministarstvo prosvete objavilo je da će i ove godine obezbediti besplatne udžbenike za osnovnu školu i druga nastavna sredstva iz udžbeničkih kompleta, koje su škole izabrale za školsku 2024/2025. godinu.

Iznos od 20.000 dinara dodeljuje se po detetu svakoj porodici sa osnovcem ili srednjoškolcem.

Prijave za ovu pomoć počinju već u ponedeljak, 22. aprila, a trajaće do kraja leta.

Ova sredstva se, osim za kupovinu udžbenika i knjiga, mogu iskoristiti i za neke druge stvari - školski materijal, laptop ili tablet, sportsku opremu, muzičke instrumente, kurseve, jednodnevne izlete ili se ovim novcem može platiti deo iznosa za ekskurziju.

Ekskurzija
Ekskurzijafoto: Vladimir Sporčić

Kako se kreću cene ekskurzija, izleta i nastave u prirodi ove godine?

Čini se da su ekskurzije i izleti iz godine u godinu sve skuplji, tako da će suma od 20.000 dinara svakako rasteretiti roditelje.

Kada su u pitanju đačke ekskurzije i rekreativna nastava, one najčešće traju šest dana i koštaju oko 35.000 dinara. Sa 20.000 dinara pomoći, platili biste oko 15.000.

Ponuda koju je jedna beogradska škola dobila za učenike drugog razreda za Divčibare iznosi 43.000 dinara, što bi vas izašlo 23.000, a u drugoj za Zlatibor za sedam noći roditelji će umesto 38.000 dinara izdvojiti 18.000 dinara.

Ni jednodnevni izleti nisu jeftini. Učenici drugog razreda jedne osnovne škole u Beogradu dobili su ponudu za jednodnevni izlet u iznosu od 5.950 dinara. U ponudi se navodi da se obilazi Muzej hleba u Pećincima, Fruška gora i kuća Jovana Jovanovića Zmaja. U ponudu je uključen i ručak.

Fruška gora
Fruška gorafoto: Printscreen / Youtube / Djordje Jojkic

Kada biste jednodnevni izlet platili novcem koji dodeljuje Beograd, ostalo bi vam još 14.050 dinara za džeparac, neku opremu za izlet i možda neke patike.

Kada je u pitanju nastava u prirodi, jedna Beograđanka nam je rekla da će ih to koštati oko 44.000 dinara. Sa 20.000 dinara pomoći, nastava bi koštala 24.000.

Bonus video:

03:46

PREVISOKIH CENA EKSKURZIJA SVESNA SU I DECA!

(Espreso / A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.